PVV-raadslid Emmen stapt op na veroordeling valse aangifte

Martijn Storm (links) weg bij de PVV Emmen, nadat Tom Kuilder (midden) eind vorig jaar al opstapte en voor zichzelf begon (Rechten: archief RTV Drenthe)
Martijn Storm (links) weg bij de PVV Emmen, nadat Tom Kuilder (midden) eind vorig jaar al opstapte en voor zichzelf begon (Rechten: archief RTV Drenthe)
Het Emmer PVV-raadslid Martijn Storm vertrekt. Reden is dat de PVV'er in opspraak is gekomen. Hij is begin deze maand veroordeeld tot 150 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf voor het doen van een valse aangifte.
Storm zou vorig jaar meerdere malen telefonisch bedreigd zijn door een anonieme beller. Hij meldde dit bij de burgemeester van Emmen, Eric van Oosterhout. Die adviseerde hem aangifte te doen, maar volgens de rechter bevatten de verklaringen van Martijn Storm allerlei tegenstrijdigheden.
Lees meer: Werkstraf voor PVV-raadslid Emmen: valse aangifte van bedreigingen
Wachten op ontslagbrief
Martijn Storm is zelf niet bereikbaar om zijn vertrek toe te lichten. Maar fractievoorzitter Edwin Rixtum zegt vanmorgen een gesprek met hem te hebben gehad. "Daarin gaf hij zelf aan zijn functie te gaan neerleggen. Het wachten is nu op zijn ontslagbrief aan de burgemeester en gemeenteraad", aldus Rixtum. "Die moet nog komen."
Volgens de Emmer PVV-voorman kon Storm weinig anders, want de PVV laat mensen met een strafblad niet toe. "Martijn blijft wel ontkennen dat hij schuldig is. Hij zegt ook in hoger beroep te willen tegen het vonnis. Maar dat is volgens mij nog niet gebeurd", zegt Rixtum.

Aanblijven onhoudbaar

Drents PVV-leider Nico Uppelschoten zegt dat de positie van het omstreden Emmer PVV-raadslid 'onhoudbaar" was. "Deze week is de kwestie besproken, en de uitkomst was simpel: hij moet wel vertrekken. Dat is beleid bij de PVV. Met een veroordeling aan je broek kun je niet aanblijven en kom je er ook niet in", zegt Uppelschoten.
Naast werkstraf is Storm is ook verroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf. "Dat is een veroordeling, en dan krijg je dus geen Verklaring Omtrent Gedrag."
Volgens Uppelschoten is dat ook met de PVV Emmen besproken. "Toen we hoorden van de veroordeling, is er contact geweest. Niemand wist ervan dat hij voor de rechter moest komen. Toen bekend werd dat hij veroordeeld was, is gezegd, hier moet het dan eindigen."

Veel gedoe in Emmen

De Drentse PVV-voorman vindt het 'wel zo prettig' dat Storm nu uit zichzelf besloten heeft ermee te stoppen. "Anders krijg je weer allerlei gedoe, om iemand uit de partij te zetten." En er is volgens Uppelschoten al genoeg 'gedoe' geweest bij de PVV-raadsfractie Emmen. "Niet zo fijn allemaal. Voor de verkiezingen hield ik eerlijk gezegd al een beetje mijn hart vast, toen ik deze karakters bij elkaar zag, bij het samenstellen van de kandidatenlijst. En helaas is mijn vrees uitgekomen", zegt Uppelschoten na een roerig jaar in Emmen.
De driekoppige PVV-fractie, die in 2018 in Emmen begon, raakte eind vorig jaar al Tom Kuilder kwijt. Hij kreeg onenigheid met de andere twee, stapte na mislukte lijmpogingen uit de fractie, om zijn eigen partij te beginnen, Voor Emmen voor Nederland (VEVN). Storm is nu de tweede die bij de PVV vertrekt, maar dan helemaal van het politieke toneel.

Geen echtpaar als fractie

Opvolger van Storm bij de PVV in de gemeenteraad van Emmen is Bert Beuker uit Klazienaveen. PVV-Statenlid Sonja Kort is in principe eerstvolgende op de lijst. "Maar zij is ook de vrouw van fractievoorzitter Edwin Rixtum, en dat lijkt ons toch onwenselijk, een echtpaar dat de fractie vormt", aldus Uppelschoten.