Gasconcern Vermilion ontkent versnelde gaswinning in Drenthe

Het Canadese Vermilion ontkent dat het versneld gas wint. Het bedrijf zou onder meer in Diever meer dan drie keer de toegestane maximale productiehoeveelheid uit de grond hebben gehaald.
Vermilion geeft toe dat het Openbaar Ministerie in 2017 een onderzoek heeft ingesteld naar de vermeende overschrijding van de gemiddelde dagproductie uit het Dieverveld in het najaar van 2015 en het voorjaar van 2016. De gasproducent benadrukt echter dat het zich houdt aan de wet- en regelgeving.


"Vermilion is voortdurend bezig om het gas veilig, doelmatig en efficiënt te winnen. Het wordt daarop ook gecontroleerd en aangesproken door de overheid en door Staatstoezicht op de Mijnen", meldt het bedrijf. "Gedurende de winning van aardgas uit een veld komt steeds meer informatie beschikbaar over dat specifieke gasveld. Soms kan dit aanleiding geven tot een aanpassing van het winningsplan. Daarbij worden alle risico’s opnieuw bekeken. Dat is een normale gang van zaken."

Locaties
Het onderzoek wordt volgens Vermilion op één locatie gedaan, maar het OM meldde eerder onderzoek te doen naar meerdere gasvelden. Welke locaties er onder de loep worden genomen, is niet bekendgemaakt. Het OM wilde ook niet bevestigen dat het lopende onderzoek zich richt op Vermilion.

Een ander onderzoek van het OM richt zich op de NAM. Dit zou worden gedaan vanwege een verontreiniging in Collendoorn (Hardenberg) en Farmsum (Groningen).
Meer over dit onderwerp:
Vermilion NAM gaswinning Openbaar Ministerie
Deel dit artikel: