Armoedeval dreigt voor chronisch zieke Assenaar ondanks prijsplafond

harry haddering uit assen
Vanwege zijn chronische ziekte heeft Harry Haddering een hoog stroomverbruik © RTV Drenthe
Niet alle Drenten zijn uit de brand geholpen met het prijsplafond voor energie. Voor hele groepen mensen is de regeling die het kabinet in het leven roept om huishoudens te compenseren voor de hoge energieprijzen onvoldoende. Sterker nog, het pakt voor hen soms zelfs slechter uit dan zonder prijsplafond.
"Ik zit klem. Ze schieten nu met hagel met de regeling die ze hebben bedacht, waardoor sommige mensen die geen compensatie nodig hebben dat wel krijgen en mensen die het hard nodig hebben buiten de boot vallen", zegt Harry Haddering uit Assen. Hij is chronisch ziek en heeft daardoor een hoger energieverbruik.

Gebruik van een gezin

"Vanwege spasticiteit dat ik heb door zuurstofgebrek bij de geboorte, moet ik stoken op 23 graden. Als ik dat niet doe, heb ik meer last van spasme. Ook heb ik een elektrische rolstoel, die iedere avond moet worden opgeladen. Heb ik een elektrische lift waarmee ik door de thuiszorg in en uit bed wordt getild. En ik heb een systeem dat ieder half uur een kant van het bed oppompt, zodat ik automatisch wordt gedraaid. Dat is om doorligplekken te voorkomen", aldus Haddering.
Zijn energiemaatschappij schaalt zijn verbruik in als een gezin van twee tot drie personen. Haddering kreeg vorig jaar darmkanker, waardoor hij denkt dat hij nu wel uit zal komen op een verbruik dat gelijk staat aan een vierpersoons huishouden. "Ik heb regelmatig een ongelukje waardoor ik vaker een wasmachine moet draaien."

Buiten de boot

Haddering volgt het debat in de Tweede Kamer met extra belangstelling en hij hoopt dat Drentse Kamerleden zich hard gaat maken voor maatwerk. "In de algemene politieke beschouwingen werd gezegd dat het prijsplafond is vastgesteld op tien procent onder het gemiddelde gebruik om mensen te stimuleren te besparen op hun energieverbruik. Maar ik kan dat niet. Ik vind het heel moeilijk om te verkroppen dat ik word gestraft voor iets waar ik niets aan kan doen."
Verhaal gaat verder onder de video
Voor chronisch zieken is het prijsplafond voor gas en elektriciteit te laag
De Assenaar heeft nu nog een vast energiecontract, maar dat loopt midden volgend jaar af. En dan vreest hij het ergste. "Ik heb het voordeel dat ik gewoon ambtenaar ben. Ik heb het voor elkaar gekregen om ondanks mijn handicap toch gewoon 28 uur per week te werken. Maar daardoor verdien ik net teveel om voor allerlei subsidieregelingen in aanmerking te komen. Voor zover ik nu kan overzien heb ik bijvoorbeeld geen recht op 1.300 euro energiesubsidie. Als ik volgend jaar variabele energietarieven moet gaan betalen, vrees ik dat ik onder de armoedegrens uitkom", aldus Haddering.
En dan? "Dan moet ik een beroep doen op mijn sociale netwerk om normaal te kunnen leven. Misschien gaat het wel voordeliger worden voor mij om mijn baan op te zeggen omdat ik dan wel in aanmerking kom voor subsidieregelingen", glimlacht hij zuur. Hij gaat Kamerleden aanschrijven in een poging nog iets aan zijn situatie te kunnen veranderen. Maar hoge verwachtingen heeft hij niet. "De hoop sterft als laatste, maar ik vind het wel heel spannend."

Torenhoog stroomverbruik door warmtepomp

Ook voor mensen die stadsverwarming hebben met een gezamenlijke aansluiting en mensen met een warmtepomp haalt het prijsplafond niets uit. Patrick Oosterloo uit Westerbork schafte in maart een warmtepompinstallatie aan. Hij verbruikt bijna geen gas, maar wel 6.000 kilowattuur stroom. Het prijsplafond ligt op 2.400 kilowattuur. Dus moet hij straks toch de hoofdprijs betalen. "Zoals het nu lijkt ga ik wel meer betalen, want ik heb nog geen zonnepanelen. Dan wordt het voor mij wel iets duurs en niet meer duurzaam, zoals ze zeiden."
Oosterloo laat met spoed zonnepanelen plaatsen. Liefst nog voor het prijsplafond ingaat. "De wachttijden zijn enorm, maar ik hoop dat ik de zonnepanelen hier voor het eind van het jaar heb liggen."
patrick oosterloo westerbork warmtepomp
Patrick Oosterloo is blij met zijn warmtepomp maar niet met het stroomverbruik © RTV Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.