Laagvliegende helikopters trainen komende week boven Drenthe

Apache-helikopter op vliegveld Hoogeveen
Laagvliegende helikopters boven Drenthe komende week © Persbureau Meter
Defensie oefent volgende week met laagvliegende helikopters boven Drenthe. Op maandag en dinsdag zijn Apache-gevechtshelikopters te zien boven Drenthe tijdens de oefening 'Warhammer'.
Op maandag start de oefening in het Noorden, dat betekent dat er ook boven Drenthe laag wordt gevlogen. Dat kan volgens een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht overal boven Drenthe zijn. In de gemeenten Westerveld, Midden-Drenthe en Aa en Hunze komen de Apaches extra laag voor bepaalde trainingsdoeleinden. Een dag later wordt er getraind in Oost-Nederland, maar ook Hoogeveen kan die dag nog worden aangedaan.

Aanvallen en schuilen

"Vanaf de Leusderheide komen de helikopters naar Drenthe. Er wordt getraind op verschillende missies. Voor ons is het laagvliegen niet bijzonder. Dat doen we dagelijks, maar nu doen we het op een andere plek dus zal het meer opvallen", zegt de woordvoerder.
Tijdens Warhammer voeren luchtmacht en landmacht gezamenlijk oefeningen uit. "Het gaat om het gesimuleerd aanvallen en uitschakelen van gronddoelen onder verhoogde dreiging", laat de luchtmacht weten. Met het laagvliegen wordt getraind in het zoeken van dekking achter obstakels als bomen en heuvels. "Laagvliegen en gebruik maken van de dekking van het terrein is een manier van zelfbescherming voor helikoptervliegers. Dit vraagt echter wel om specifieke training en ervaring."

Ook 's avonds oefenen

Op maandag wordt er getraind van 12.00 uur tot 23.00 uur. Een dag later wordt er om 09.00 uur gestart en moeten de helikopters ook om 23.00 uur binnen zijn. De dagen daarna wordt er in Midden-Nederland en Noord-Holland gevlogen.
Boven steden mag niet gevlogen worden en Defensie laat weten overlast zoveel mogelijk te beperken. "Als mensen klachten hebben kunnen ze dat via het online klachtenformulier melden. Dan kunnen wij eventueel met een volgende oefening proberen overlast nog meer te voorkomen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl