Cel voor zware mishandeling op Raadhuisplein in Emmen

Raadhuisplein Belastingkantoor Emmen
Cel voor zware mishandeling op Raadhuisplein in Emmen © RTV Drenthe/Janet Oortwijn
Een 21-jarige Emmenaar is voor een poging tot zware mishandeling op het Raadhuisplein in Emmen veroordeeld tot een celstraf van twintig maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Tijdens het gevecht in augustus van vorig jaar zette de man een pistool op het hoofd van het slachtoffer en haalde de trekker over. Er gebeurde niets, het wapen was leeg.
Een discussie over een kapotte bril ging aan de mishandeling vooraf. De bril van het slachtoffer was stukgeslagen op een feestje in de buurt. De discussie ging verder op het Raadhuisplein, waar de Emmenaar zich ermee begon te bemoeien. Iemand in de groep had een pistool in zijn handen die door de man werd afgepakt.

Het wapen was leeg

Het wapen zette hij op het hoofd van het slachtoffer, dat al op de grond lag. Hij durfde de trekker wel over te halen, want hij wist dat het wapen leeg was, zei de man twee weken geleden tegen de rechter. Hij sprong daarna met zijn volle gewicht meermalen op de liggende persoon. Die raakte buiten bewustzijn. Het letsel bleef beperkt.
Bewakingscamera's legden dit incident vast op beeld. De rechter hekelde de wijze waarop de man met het wapen was omgesprongen. "Het ongecontroleerd wapenbezit heeft een enorme maatschappelijke impact", zei de rechter. De man maakte zich ook schuldig aan bedreiging, verboden wapenbezit en diefstal van geld met een gestolen pinpas. Dit laatste gebeurde in augustus 2019.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De officier van justitie eiste twee weken geleden achttien maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De rechter hield in de strafbepaling rekening met de persoonlijkheidsstoornis van de Emmenaar, die hem in verminderde mate toerekeningsvatbaar maakt. De man moet zich laten behandelen. De rechter legde hem ook een contactverbod met het slachtoffer op.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl