Miljoenenjachtwinnares Bertha: 'We gaan twee dagen weg, naar het Openluchtmuseum'

Bertha Bonder won 488.000 euro tijdens de Postcode Loterij Miljoenenjacht.
Bertha Bonder won 488.000 euro tijdens de Postcode Loterij Miljoenenjacht. © RTV Drenthe
Ze kan het nog maar nauwelijks bevatten, Bertha Bonder uit Ubbena, maar toch is het echt waar. Tijdens de laatste Postcodeloterij Miljoenenjacht ging ze er vandoor met een cheque van 488.000 euro.
"Je staat daar en je ziet dat getal staan en je denkt: wat overkomt mij?" Op het terras van café Hingstman in Zeijen blikt ze terug op dat onvergetelijke moment. Nog steeds een beetje beduusd, maar ook met een voortdurende glimlach van oor tot oor.

Een daggie vot

We gaan een 'daggie vot', dacht Bertha toen ze onlangs de uitnodiging van Miljoenenjacht kreeg. Er was een vak gereserveerd voor alle inwoners van postcode 9492, oftewel: Ubbena. Samen met haar dochter Rianne en alle andere dorpsbewoners vertrokken ze in een bus naar Amsterdam. En dat Rianne mee was, dat was maar goed ook.

59 procent

Bertha moest zich buigen over de volgende vraag: Hoeveel procent van de Nederlanders vult in enquêtes in dat ze zich zorgen maken over het milieu? 86 procent, dacht ze zelf. Maar Rianne zei: 'Nee joh, minder! 59 procent'. "Nou ja, ik wist 't ook niet", zegt Bertha. "Dus ik dacht: laat ik dat maar doen." En warempel: het antwoord klopte als een bus. En daarnaast bleek Bertha ook nog de snelste te zijn. Dus werd ze door Linda de Mol uitgenodigd naar voren te stappen.
Artikel gaat verder onder de video
Bertha Bonder won tijdens Miljoenennacht bijna een half miljoen

Reacties sociale media

Dat heel Nederland Bertha een mooi geldbedrag gunde, bleek wel aan de reacties op sociale media. "Ik zag op een gegeven moment 20 duizend likes. Ik dacht: zoveel? Nou, en als daar vijf negatieve reacties bijstonden, dat is dat al veel." Rianne heeft wel een idee waarom de kijkers zo dol op haar moeder waren. "Ze was heel positief, en laaiend enthousiast. En dat is wat mensen fijn vinden om naar te kijken."

Plannen met het geld

De zo bescheiden Bertha heeft al grote plannen met het geld. Ze gaat in elk geval twee nachtjes weg, naar Arnhem, om het Openluchtmuseum te bezoeken. Dat ze daar geen vijf ton voor nodig heeft, beseft Bertha ook. "Maar daarom is het niet minder mooi", zegt ze enthousiast. Daarnaast is ze van plan minder uren te gaan werken. En die verbouwing waar ze al zo lang voor spaarde, daar heeft ze nu ook eindelijk het geld voor. "Dat ga ik nu gewoon allemaal in een keer aanpakken."

Samenwerking

Maar ook dochter Rianne gaat zeker een beetje meeprofiteren van deze fantastische stunt van haar moeder. Ze kan eindelijk haar studieschuld aflossen. En haar moeder heeft nog wel 'een leuk bedragje' voor haar in gedachten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.