Protestvlaggen Wapserveen verplaatst: 'Dit werkt door tot aan de keukentafels'

De protestvlaggen in Wapserveen zijn opgeruimd. Tot vanmiddag hingen veel vlaggen aan overheidseigendommen zoals straatlantaarns. Provincie en gemeente willen de vlaggen de komende tijd opruimen, maar zo ver komt het in Wapserveen niet. De vlaggen hebben een nieuwe plek gekregen.
"Er komt nu gezeur van", vertelt Roelof Bolding over de plannen om de vlaggen op te ruimen. "En dat moeten we voor zijn. We willen niet dat mensen zich hieraan irriteren, of dat de vlaggen verwijderd moeten worden met belastinggeld. De relatie met deze overheden moet ook goed blijven, we willen met ze in gesprek blijven."
De vlaggen krijgen een nieuwe plek in weilanden aan de weg. "Dat is op particuliere grond, en daar mag het", vervolgt Bolding, die erg tevreden is over de actie. "We krijgen veel positieve aandacht en ik denk dat door de vlaggenactie aan veel keukentafels over de situatie met de boeren wordt gesproken. En dat moet ook, want het gaat natuurlijk helemaal niet goed met Nederland."
Artikel gaat verder onder de video
Protestvlaggen Wapserveen verplaatst

Randsector

Prinsjesdag heeft de situatie niet veranderd, vindt Bolding. "Het was niet best. Voor de boeren niet, voor niemand niet, vind ik. Er wordt klauwenvol met geld uitgegeven, aan de raarste dingen. Ik had op meer duidelijkheid gehoopt. Over de energierekening thuis, maar ook over ons als sector. Want door de moeilijke situatie staat alles stil. Niemand durft nog vooruit te kijken of te investeren. En als ondernemer kun je eigenlijk niet stilstaan."
Bolding, zelf eigenaar van een mechanisatiebedrijf, noemt zichzelf de 'randsector'. "Ik ben geen boer, maar hang er direct aan vast. Ik heb een jongen in dienst. Dat is misschien een opvolger, maar het ziet er voor hem ook niet goed uit. Minder boeren betekent minder werk, dus dat kan hem ook zijn plek kosten. De randsectoren gaan ook een moeilijke tijd in. Dat geldt ook voor loonwerkers en transportbedrijven.

Oneerbiedig

Volgens Bolding blijven de omgekeerde vlaggen voorlopig het straatbeeld bepalen. In ieder geval tot de Provinciale Statenverkiezing in maart volgend jaar. "Het liefst zie ik dit kabinet vallen, maar dat gaat vast niet gebeuren. Dan maar via de verkiezingen. Via de provincie kun je wat andere poppetjes krijgen in de Eerste Kamer. Dat heeft weer invloed op de Tweede Kamer. Misschien dat dat wel helpt."
"Sommigen noemen de omgekeerde vlag oneerbiedig. Dat snap ik", vervolgt Bolding. "Als je bijvoorbeeld als soldaat hebt gevochten voor onze vlag, dan kun je het hier moeilijk mee hebben. Ik hoop dat de mensen begrijpen waarom we het toch doen. Want dit gaat niet alleen de boeren aan, maar eigenlijk iedereen in Nederland."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl