Asser hoofdconducteur laat trein stoppen: Ik kon niet anders

Hoofdconducteur Sander Heling uit Assen is verrast door de vele positieve reacties op zijn optreden in de intercity die donderdagochtend vanuit Groningen naar Zwolle reed. Hij besloot met zijn collega's de trein kort stil te zetten in Hoogeveen, zodat een vrouw op tijd kon komen voor haar operatie in het ziekenhuis.

De vrouw was in Assen ingestapt en moest naar Hoogeveen. "Er gingen twee dingen mis: ze nam plaats in de 1e klas, terwijl ze een kaartje had voor de 2e klas. Bovendien wilde ze naar Hoogeveen en daar stopt de intercity niet", vertelt Heling (22), sinds januari 2018 werkzaam voor de NS. "Toen ik haar dat vertelde, zag ik de paniek in haar ogen."

Oplossing
Heling hoefde geen moment na te denken om haar de helpende hand te bieden. "Deze mevrouw had bij aankomst in Zwolle met de stoptrein terug kunnen gaan naar Hoogeveen, maar dan was ze te laat geweest voor haar operatie. Ik kon niet anders dan deze oplossing bedenken, al ben ik natuurlijk afhankelijk van derden."

Drents treinteam
De machinist van de betreffende intercity was Joris Polman uit Beilen. "Het was dus een echt Drents treinteam", lacht Heling. "Gelukkig dacht hij er net zo over, evenals de verkeersleiding. En dus kon de intercity dus stoppen in Hoogeveen. Het oponthoud nam nog geen 30 seconden in beslag. Bovendien had de hele coupé begrip voor de situatie. Ik kreeg zelfs meer stopverzoekjes, maar daar kon ik natuurlijk niet aan voldoen."

Mooie reacties
Heling maakte slechts één keer eerder mee dat in allerijl een extra stop werd ingelast. "Maar dat was niet te vergelijken met deze situatie. Toen werd iemand onwel en moest de ambulance erbij komen. Het is nu heel mooi dat iedereen positief is. De reacties zijn mooi om te lezen. De NS haalt vaak negatief het nieuws, ik ben blij dat het nu eens anders is."
Deel dit artikel: