Feiten en fabels over de wolf

Wolf van Pixabay
Foto van een wolf ter illustratie © raincarnation40 via Pixabay
Geruchten over de wolf gaan als een lopend vuurtje, en soms is de nuance ver te zoeken. Maar wat is waar en wat is een fabel? In De Staat van Drenthe toetst onderzoeksjournalist Bram Koster veelgehoorde uitspraken over de wolf.

De wolf eet (geen) kinderen

Hoe groot is de kans dat je wordt aangevallen door de wolf? Hier zijn de meningen over verdeeld. Maar hoe reëel is dit? De zoektocht naar het antwoord op deze vraag begint bij de uitwerpselen van de wolf.
De wolf eet (geen) kinderen
"Zeer onwaarschijnlijk, stemmingmakerij, roodkapjessyndroom", zo beoordeelt onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen Chris Smit de stelling 'De wolf eet kinderen." Maar dat mensen hier bang voor zijn is niet zo heel gek. Waarom? Mensen vinden het lastig om risico's in te schatten. Zo zien we meer risico in een dier met oren en grote tanden, dan in gevaren in het verkeer. Dit nemen we veel meer voor lief.

De meeste aanvallen op schapen worden door honden gedaan

Het is een uitspraak die geregeld voorbij komt. 'De meeste aanvallen op schapen worden door honden gedaan.' Een uitspraak die lastig te controleren is omdat dit niet wordt bijgehouden. Zo legt ecoloog Glenn Lelieveld uit: "Een hond heeft een particuliere eigenaar. Daarom is er geen overheidsinstantie die daarover gaat. Dus het wordt niet bijgehouden."
In 2012 en 2016 werd er wel onderzoek gedaan door een groep studenten over aanvallen van honden op schapen. Maar hiervan zegt de ecoloog: "Het is een studentenonderzoek, het is geen onderzoek dat voldoet aan sociaal-wetenschappelijke standaard." Niet helemaal representatief dus, maar wel de enige bekende data die er zijn. En uit die data blijkt dat honden inderdaad vaker de boosdoener zijn. Bekijk de uitleg hieronder.
Aanvallen door honden

Als jagers minder wild zouden schieten dan zou de wolf minder schapen doden

Een van de oplossingen die weleens geopperd wordt als het gaat om de wolf is: als jagers minder wild zouden schieten dan zou de wolf minder schapen doden. Want dan zou er meer beschikbaar voedsel zijn voor de wolf. Chris Smit, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen neemt ons voor het antwoord mee de natuur in. Bekijk het antwoord hieronder.
Reactie van Glenn Lelieveld op onderzoek
Een deel van de oplossing dus. Maar wel met de kanttekening: voor rondtrekkende wolven geldt dit niet. "Die jonge mannetjes gaan op een gegeven moment uit de roedel en die gaan naar nieuwe gebieden. En die komen dan door andere gebieden waar ook schapen staan, Als die niet goed staan afgerasterd dan lopen ze een behoorlijke kans om gepakt te worden," aldus Smit.
In De Staat van Drenthe praat presentatrice Marjolein Lauret met gasten over de komst van de wolf en de onrust die zijn komst met zich meebrengt. Met name schapenhouders in Zuidwest Drenthe maken zich zorgen over de toekomst van hun bedrijf. Aan tafel: gedragsbioloog Diederik van Liere over aangeleerd gedrag van de wolf, schapenhouder Marjoke Oenema over de ingrijpende beslissing om het aantal schapen drastisch te verminderen, RTV Drenthe-journalist Wouter Westerveld over de onrust in Zuidwest Drenthe en onderzoeksjournalist Bram Koster zoekt uit of geruchten over de wolf kloppen of niet. Je kunt de hele uitzending terugkijken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.