Voedselbank Zuidoost-Drenthe ziet nog grotere toeloop; winter wordt 'zorgelijk'

Voedselbank Assen
Steeds meer mensen kloppen aan bij de voedselbank © Fred van Os/RTV Drenthe
Meer mensen zullen aankloppen bij de voedselbank als het kabinet niet verder ingrijpt om de stijgende energieprijzen te drukken. Daarvoor vreest Ton Sleeking, voorzitter van Voedselbank Zuidoost-Drenthe.
Hij merkt in de vestigingen in Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn dat het aantal klanten stijgt. Waren er enkele maanden geleden nog vierhonderd huishoudens die structureel aanklopten, nu zijn dat er 530. Wekelijks ontvangt hij twintig tot dertig nieuwe aanvragen. "En dat terwijl de donaties minder worden, en de leveringen van supermarkten teruglopen", zei Sleeking in het Radio Drenthe-programma Cassata.

Hogere inkomens in problemen

Door deze omstandigheden staat een 'zorgelijke winter' voor de deur, voorziet Sleeking. "Het beeld dat het alleen om uitkeringstrekkers gaat, is echt een misvatting. Het zijn juist mensen die moeten sappelen op een of twee baantjes, en zich in de schulden moeten steken."
Volgens Sleeking had het kabinet veel eerder maatregelen moeten nemen om de gevolgen van de hoge inflatie de kop in te drukken. Duitsland en Frankrijk deden dit voor de zomervakantie al, zag hij tot zijn grote ergernis. "Hier werd gezegd dat we allemaal een stukje armer zouden worden, en de broekriem moesten aanhalen. Maar ga dat maar eens doen, als je een minimuminkomen hebt."
De reparaties die nu gedaan worden door het kabinet zullen niet genoeg helpen. Sleeking ziet nog niet dat het de spreekwoordelijke 'slok op een borrel' gaat schelen. "Ik moet nog zien of het een borrel wordt, en hoe groot die slok dan zal zijn." Hij heeft voor zichzelf uitgerekend dat zijn kleine gezin in een niet te grote woning nog 500 euro in de maand kwijt zal zijn aan energie. Dan heeft hij het resultaat van het prijsplafond voor energie al meegerekend.

Beroep op andere overheden

Niet alleen 'Den Haag' zal moeten leveren, de Drentse gemeenten en het provinciebestuur mogen ook best een handje toesteken, vindt Sleeking. "Als je ziet dat de toestroom van klanten groter wordt en de aanvoer minder, dan hebben de overheden wel wat te doen."
De Voedselbank Zuidoost-Drenthe moet zichzelf ook in de benen kunnen houden. Dat kost op jaarbasis 75.000 euro, waarvan meer dan de helft uit donaties bestaat. Sleeking pleit daarom voor gerichte maatregelen. "De vraag is: hoe laat je de gelden terechtkomen bij de mensen, die dat het hardst nodig hebben? We hebben de uitvoeringsproblematiek voortdurend weggeschoven. Bij een probleem komt er een maatregel, en dan is het vaak klaar. Maar dan begint het eigenlijk pas. Die fase ontbreekt heel sterk, hoe je klanten kan bereiken voor het oplossen van een probleem."
Ton Sleeking in Cassata over nijpende situatie voor veel mensen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.