Huis te Zeijen: 'De plek om op het platteland samen oud te worden'

Huis te Zeijen
Marja Takens en Bert Pathuis realiseren op hun boerenerf een woonproject voor senioren © RTV Drenthe / Margriet Benak
Als ouderen gezellig bij elkaar wonen op het boerenerf, desnoods met zorg als dat nodig is. Dat kan over een paar jaar vlakbij het dorp Zeijen, dankzij het woonproject Huis te Zeijen. Op het erf rond een woonboerderij aan de Minister Cremerstraat worden zestien seniorenwoningen gebouwd en een bed & breakfast waar ook zorglogies mogelijk is.
Het is een particulier initiatief van twee 55-plussers met een voorliefde voor wonen op het platteland. "We genieten nu met volle teugen van het buitenleven, en willen dat straks ook graag als we oud en grijs zijn."

Ruimte zat

Al twintig jaar wonen Bert Pathuis (61) en Marja Takens (59) op het platteland, midden tussen de landerijen tussen Ter Aard en Zeijen. De dochters zijn al een tijdje de deur uit, en eigenlijk verzuipen ze met z'n tweetjes in hun riante woonboerderij. Ruimte zat binnen, en hetzelfde geldt voor buiten. Rondom de boerderij ligt een enorme lap grond, waar ook nog wat oude veeschuren staan. Op het terras in de tuin spraken ze jaren geleden met hun vrienden over 'hun oude dag', en hoe ze dan het liefst zouden willen wonen.
"Gewoon samen met een groep ouderen, lekker buiten op het platteland, net zoals nu", is het eerste wat in Marja Takens opkomt. "En dat je er voor elkaar bent als het nodig is, en vooral niet vereenzaamt. En met professionele thuiszorg om de hoek, mocht dat onvermijdelijk worden. Want de tijd van verzorgingshuizen is voorbij, je moet steeds langer zelfstandig wonen, waarom dan niet op het platteland", zegt Takens.
Verhaal gaat verder onder de foto
Huis te Zeijen
Rondom de woonboerderij is volop ruimte voor seniorenwoningen © RTV Drenthe / Margriet Benak
Ze is echt een meisje van het platteland, en komt van origine uit Zeijen. Echtgenoot Bert is afkomstig uit Annen. Het buitenleven is hen lief. In het voorhuis van hun woonboerderij willen ze dan ook graag samen oud en grijs worden. "En natuurlijk het liefst gezond oud worden. Maar als dat niet meer kan, moet je kunnen terugvallen op zorg dichtbij."

Kiem gelegd

Diezelfde wens leeft ook bij veel mensen uit het dorp Zeijen, zo weten ze. "Die willen liever ook niet naar het dorp Vries of naar Assen om in een appartement terecht te komen. Ik sprak ooit een mevrouw in Assen, die in haar eentje een appartement bewoonde in een wooncomplex, die voelde zich zo eenzaam. Als ik aan haar denk, schiet ik gelijk weer vol. Daar moet je toch niet aan denken", zegt Takens met tranen in haar ogen. "Dat je tussen allemaal mensen woont, en dan toch vereenzaamt."
En zo werd meer dan zeven jaren geleden de kiem gelegd voor het woonproject Huis te Zeijen, met erfwonen. Aangezien bouwprojecten in het buitengebied vaker op 'nee' dan op een 'ja' stuiten, was het voor Pathuis en Takens een lange en moeizame weg, om bij de overheden de handen op elkaar te krijgen. "Maar we zijn nu zover dat we mogen bouwen, het is eindelijk gelukt. Met dank aan de gemeente Tynaarlo en de provincie. Die geloven in dit project. Maar man o man, dat was een hele toer. Ik kan er wel een boek over schrijven", verzucht Bert Pathuis.
Huis te Zeijen biedt senioren plek op platteland
Op het erf naast het meer dan een eeuw oude Huis te Zeijen komen zestien duurzame, levensloopgeschikte koopwoningen. Vier huizen komen in een bestaande boerenschuur die voor twee derde overeind blijft. De rest op het erf gaat plat en wordt bebouwd met nieuwe boerenschuren, waarin de seniorenwoningen komen.
Verder komt er een bed & breakfast op het erf met acht kamers, verdeeld over twee panden. "Daar kunnen eventueel familieleden overnachten als ze bij de bewoners op bezoek komen. Maar deze is ook geschikt als zorglogies, voor iemand die tijdens z'n vakantie zorg nodig heeft, of moet revalideren na een ziekenhuisopname."

Ontmoetingsplek in boerderij

Centraal middelpunt in het plan voor de Zeijer woongemeenschap is de huidige woonboerderij van Pathuis en Takens. Dat wordt de vaste ontmoetingsplek voor bewoners, maar ook voor B&B-gasten. "Hier kunnen de bewoners van de seniorenwoningen de anderen ontmoeten, gezellige activiteiten doen zoals een kaartje leggen, of in de keuken eventueel samen een potje koken en gezellig eten."
Ook buiten kunnen ze aan de slag. Zo komt er een gezamenlijke moestuin, of kunnen ze fiets- en wandeltochten ondernemen. "Bedoeling is dat ze het met mekare doen. Niet als verplichting, maar als er behoefte aan is. Belangrijkste is dat ze steun hebben aan elkaar als dat nodig is. Naoberschap staat bovenaan", vertelt Bert Pathuis. "Hier vereenzamen, dat zal niet gebeuren. Dan moet het wel heel raar lopen."
Tekst gaat verder onder de impressie van Huis te Zeijen
Bovenaanzicht Zeijen
Zo komt het woonproject voor senioren Huis te Zeijen eruit te zien © Impressie Kr8 architecten
Beide initiatiefnemers van het woonproject worden straks 'beheerderspaar'. "Ik heb altijd al campingeigenaar willen worden", grijnst Pathuis. "En dat gaat hiermee gebeuren. Wij wonen straks in het voorhuis, regelen ontbijt voor de B&B-gasten, en voor de rest moeten de kopers van de huizen het zelf met elkaar zien te rooien. Wij gaan dus niet van alles voor ze organiseren. Dat moeten ze zelf doen. Maar als het echt nodig is, dan zijn wij er voor ze."
Voor de hele planontwikkeling van Huis te Zeijen, heeft het paar hulp gehad van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. "We hebben gelukkig geld kunnen krijgen via een stimuleringsregeling. Want voordat je daadwerkelijk zover bent dat je kunt gaan bouwen, ben je jaren verder en al zoveel geld kwijt aan de ruimtelijke procedures. Die steun hadden we echt nodig."

In mei bouwen

Een aannemer hebben ze nog niet, en dat zal ook nog een toer worden, zo vreest Pathuis. "Maar als alles een beetje meezit, gaan we in mei beginnen met de bouw." Belangstelling voor het erfwonen bij Huis te Zeijen is er zeker, volgens de initiatiefnemers. "We hebben een voorlichtingsavond gehad, en er was zoveel enthousiasme, dat gaat goedkomen", besluit het paar vol vertrouwen. "Het voelt nu al of een droom werkelijkheid wordt."
Huis te Zeijen
Huis te Zeijen is meer dan een eeuw oud en wordt de ontmoetingsplek van het woonproject © RTV Drenthe / Margriet Benak

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.