Groningen Airport Eelde zet hangardeuren open op Burendag

Burendag GAE
Omwonenden konden de luchthaven eens van een andere kant bekijken © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Omwonenden van Groningen Airport Eelde krijgen vandaag een uniek kijkje in de keuken van de luchthaven. Vanwege Burendag nodigde het vliegveld bijna drieduizend mensen uit de omgeving uit om eens bij de grote buurman een blik te werpen achter de schermen.
Normaal gesproken moet je door een strenge controle om bij de start- en landingsbanen te kunnen komen, maar mensen kunnen dit keer hun broekriem gewoon omhouden. Het terrein achter de douane staat vol met demonstratiekramen en hulpdienstvoertuigen van de luchthaven.

Veel belangstelling

Het is de eerste keer dat het vliegveld op deze manier aandacht besteed aan Burendag en het lijkt in de smaak te vallen. Er konden maximaal 2.500 mensen langskomen en dat is ook gebeurd.
"Je ziet dat mensen het heel erg leuk vinden", zegt directeur Meiltje de Groot van het vliegveld. "Er is altijd veel belangstelling om de luchthaven te bezoeken en ik moet zeggen dat het vandaag echt hartstikke leuk is."

Even in de cockpit

Speciaal voor Burendag is bijna iedereen opgetrommeld die een rol heeft op de luchthaven. De marechaussee geeft uitleg over de beveiliging van het vliegveld, de douane houdt demonstraties met honden.
Studenten van de KLM Flight Academy zetten mensen voor een keertje in de cockpit, op de stoel van de piloot in een lesvliegtuig. Ook kunnen bezoekers een ambulancebus van binnen bewonderen en meekijken over de schouder van de luchtverkeersleiding.
Tekst gaat verder onder de video
Luchthaven Eelde gooit deuren open op Burendag

'Weinig kritiek'

Kritische geluiden zijn er eigenlijk nauwelijks te horen tijdens de Burendag, vertelt directeur De Groot. Een groep omwonenden van de luchthaven laat zich regelmatig horen over geluidsoverlast van opstijgende vliegtuigen.
De Groot: "We hebben iedereen uitgenodigd, dus ook de mensen die wel eens kritiek op ons hebben, maar ik heb nog geen mensen gezien die erg tegen het vliegveld zijn. Wel krijg ik veel vragen over de toekomst van de luchthaven en over onze plannen voor duurzaam vliegen."

Tweede editie?

Het kijkje in de keuken is de luchthaven in ieder geval goed bevallen. Zo goed zelfs dat er al na wordt gedacht over de editie van volgend jaar. De Groot: "Binnen een dag was de inschrijving vol. We merken dat er heel veel mensen niet hebben kunnen komen, dus dit is zeker voor herhaling vatbaar. Absoluut."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.