'Mijn moeder is 90, en een koukleum. Maar de verwarming kan niet aan'

energiearmoede
Mevrouw Rolink in haar woonkamer in Erica © RTV Drenthe
Mevrouw Rolink uit Erica heeft het financieel zwaar. Door de stijgende energieprijzen raakt ze, net als duizenden andere Drenten, in de knel met haar uitgaven. "Eigenlijk moet ik een nieuwe bril, maar dat kan op het moment niet."
Met een dik vest aan, en een fleecedeken om de benen houden mevrouw Rolink (90) en haar dochter Ellis (51) zich 's avonds warm. Samen wonen ze in een kleine seniorenwoning. "We hebben de verwarming nog niet aan gehad," vertelt Ellis. "Normaal gesproken had ik dat allang gedaan. Maar ik durf het niet." Vorige week kreeg haar moeder een afrekening van het energiebedrijf van 300 euro. De schrik is groot. Zoveel heeft ze nog nooit betaald.

'Dat ik dit nog mee moet maken'

Daarbovenop kwam gisteren een brief van de energiemaatschappij met de nieuwe, nog hogere tarieven. "Ik zie er verschrikkelijk tegenop," verzucht de negentigjarige mevrouw Rolink. "Dat ik dit nog mee moet maken." Moeder en dochter letten al tijden op de kleintjes. Ze douchen kort en halen de goedkoopste boodschappen in huis. "Als ik straks niet eens meer iets lekkers kan eten, weet ik het niet meer."
Om de kosten beter in de gaten te houden probeert Ellis voor haar moeder een account aan te maken bij energiemaatschappij Essent. Tot nu toe zonder succes. "Het lukt niet. Ik heb ze gisteren nog proberen te bellen. Maar ze zijn onbereikbaar. Dus is het weer afwachten wat er deze maand afgeschreven wordt."
De boosheid en frustratie zijn groot. "Het maakt me verdrietig dat mijn moeder in de kou moet zitten. Ik snap niet hoe het kan." De aangekondigde maatregelen vanuit het kabinet komen voor de familie Rolink te laat. "Ze werken eerst iedereen in de schulden om het daarna op te lossen."
"Rutte en Kaag kunnen alles kopen wat ze willen", vult mevrouw Rolink aan, "maar mensen zoals wij niet." Ze wil ze weleens op bezoek hebben en laten zien hoe ze leeft. "Dan zet ik ze het minste voor wat ik nog heb."
Drenten in de knel door stijgende energieprijzen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.