'Tank zoekt Vrouw' moet meer vrouwen warm maken voor het leger

Tank Zoekt Vrouw
De vrouwen moesten onder meer een hindernisparcours afleggen © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
De Nederlandse landmacht is op zoek naar meer vrouwelijke rekruten. In 2030 wil Defensie zelfs dat dertig procent van alle werknemers vrouw is. Dat is nu nog vijftien procent. Om de drempel voor vrouwen die het leger in willen lager te maken, organiseerde de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte het evenement Tank zoekt Vrouw.
Hoe is het om als vrouw te nauw samen te werken in een groep met vooral mannen? Wat als je midden in het bos ongesteld wordt? Kan je nog werken als je zwanger raakt? Vragen die je als vrouwelijke militair misschien hebt voor je bij Defensie aan de slag gaat, maar die je liever niet aan een man stelt.

'Uitdagend programma'

Dit weekend kreeg een groep van 49 vrouwen tussen de 18 en 28 jaar op de Johannes Postkazerne de kans om dat soort vragen te stellen, maar ook om op andere manieren kennis te maken met het leven als militair. Drie dagen lang draaien ze mee op de kazerne. Ze slapen in tenten, leren navigeren en moeten in groepsverband een hindernisparcours afleggen.
"We proberen hen een mooi uitdagend programma te bieden waarbij ze een beeld krijgen van het werken bij de Koninklijke Landmacht", vertelt majoor Rick Saton van de 43 Gemechaniseerde Brigade. "Daarbij koppelen we heb aan vrouwelijke groepscommandanten, zodat ze wat langer kunnen praten over hoe het nu is om als vrouw bij Defensie te werken."

Personeelstekort

Defensie kampt met een groot personeelstekort en alle extra rekruten die het kan krijgen, zijn welkom. Een groot deel van die nieuwe lichting zou vrouw moeten zijn, liet staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat eerder weten. Zo moet de Nederlandse krijgsmacht een betere afspiegeling worden van de maatschappij.
Dat is voor de 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte niet anders. Slechts zeven procent van de brigade, waarbij militairen werken met grote pantservoertuigen, bestaat uit vrouwen en dat mogen er wat majoor Saton betreft wel wat meer worden.
Saton: "Dit is een gevechtsbrigade die over het algemeen meer mannen trekt. Uiteindelijk wil je naar een goede verdeling toe van mannen en vrouwen, om alle kwaliteiten die er in de maatschappij rondlopen hierheen te halen."
Tekst gaat verder onder de video
Tank zoekt Vrouw: Defensie zoekt meer vrouwelijke militairen

Vragen aan vrouwen

Korporaal Romy Braumuller heeft de keuze voor de 43 Gemechaniseerde Brigade al eerder gemaakt. Ze denkt dat een dag exclusief voor vrouwen zeker zin heeft bij het werven van nieuwe vrouwelijke collega's. "Toen ik zelf bij Defensie begon had ik ook andere vrouwen in mijn groep en ik had vrouwelijke sergeanten waaraan ik vragen kon stellen. Dat hielp me wel."
Ze merkt dat de vrouwen die naar Tank zoekt Vrouw zijn gekomen andere vragen stellen dan op gemengde dagen, waarbij ook veel mannen aanwezig zijn. Braumuller: "Bijvoorbeeld vragen over de verschillen tussen mannen en vrouwen, hoe dat precies zit. En ook over de maandelijke problemen die vrouwen hebben. Ik kan dan vertellen hoe ik of andere collega's dat doen."

Succesvolle editie

Het weekend in Havelte is volgens Defensie een succes en de kans bestaat dat er meer van dit soort damesweekenden komen. Defensie laat weten uit te kijken naar toekomstige edities van Tank zoekt Vrouw.
Of alle 49 deelnemers van de editie van afgelopen weekend bij Defensie komen werken, ligt er volgens majoor Saton aan henzelf. "Het is niet ons streven, we willen ze hier uiteindelijk met een goed gevoel vandaan laten gaan. Maar ik zou me echt in mijn handen knijpen als ze allemaal bij deze brigade komen solliciteren.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.