MH17-nabestaande: 'Ik hoop dit nooit meer mee te maken'

'Het Russische persbureau Interfax meldt dat er een passagiersvliegtuig is neergestort in het grensgebied van Rusland en Oekraïne.' Met die zin opent het NOS Journaal op 17 juli 2014.
Het vliegtuig met vluchtnummer MH17 is neergestort. Aan boord waren 298 mensen, onder wie Erla Palm, Rob van der Linde en hun kinderen Merel en Mark uit Roden.

Telefoontje

Het vliegtuig stortte neer in Oost-Oekraïne. Henk Palm, de neef van Erla Palm, kan het zich nog goed herinneren. "Het was op een donderdag. 's Avonds om half 9 kreeg ik een telefoontje. Normaal heb ik mijn telefoon altijd aan, maar nu had ik hem overdag uit."
Een familielid van Palm probeerde hem te bereiken. Toen Palm opnam hoorde hij: Ze zaten erin. "Nou dan weet je genoeg", vertelt Palm.
Voor Henk Palm blijft 17 juli een bijzondere dag
Zes weken na het neerhalen van vlucht MH17 werden de lichamen van Erla Palm en haar gezin gevonden. Henk Palm vertelt over de uitvaart: "je ziet twee lijkwagens met vier kisten. Dat was heel apart. Ik hoop dat nooit meer mee te maken."
Een BUK-raket heeft het vliegtuig uit de lucht geschoten. Een gigantisch onderzoek volgt. Wat is er gebeurd en wie is hiervoor verantwoordelijk? Op 19 juni van dit jaar is bekend gemaakt dat er vier mensen vervolgd worden voor het neerhalen van het vliegtuig.

Gemis

Of dit echt gaat gebeuren, betwijfelt Henk Palm. "Zolang Poetin er zit, komt er niets uit. En daarna is het waarschijnlijk verwaterd. Maar dit heb ik van het begin af aan al gezegd."
Als er toch een verontschuldiging komt, zou dat mooi zijn vindt Palm. ''Van de week dacht ik er nog even aan en het gemis blijft altijd. Het zou fijn zijn als de onderste steen boven water komt, maar je krijgt er niemand mee terug."

Lees ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.