Vriendschapsbankje in Assen onthuld, maar: 'Het is de bedoeling dat het leeg blijft'

De leerlingenraad schilderde het bankje.
Directeur Elsje Strijker samen met de leerlingenraad van Het Octaaf, die het bankje schilderde © RTV Drenthe / Floor Visser
Een kleurrijke zitplek die eenzaamheid tegengaat en voor meer vriendschappen zorgt. Dat is het doel van het nieuwe vriendschapsbankje op het schoolplein van kindcentrum Het Octaaf in Assen. Het bankje werd vandaag onthuld in het kader van de Week tegen pesten.
De fleurige 'buddy bench' trekt de aandacht op een regenachtige dag. Rondom het bankje staan tientallen enthousiaste kinderen die aandachtig luisteren als wordt verteld wat de bedoeling is van het bankje.

Regenbogen, hartjes en sterretjes

Het idee voor het bankje komt van leerling Juul Juurlink. "Als iemand zich alleen voelt, dan kun je erop zitten. Andere kinderen zien dat en kunnen hem of haar dan uitnodigen om met hen te spelen", legt ze uit. Samen met haar moeder Paulien maakte ze een ontwerp. De leerlingenraad van de school schilderde het houten zitmeubel vervolgens in felle kleuren en tekende er regenbogen, hartjes en sterretjes op. "Ik vind het belangrijk dat kinderen goed voor elkaar zorgen", vertelt Juul trots.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Het kleurrijke vriendschapsbankje is beschilderd door de leerlingenraad van Het Octaaf.
Het kleurrijke vriendschapsbankje is beschilderd door de leerlingenraad van Het Octaaf. © RTV Drenthe / Floor Visser
De nieuwe zitplek is onderdeel van de Week tegen het pesten, die gisteren is afgetrapt. Deze week schenkt de school extra aandacht aan het voorkomen van pesten. "Maar we zijn het hele schooljaar natuurlijk ook bezig om te zorgen dat kinderen niet pesten en weten wat ze moeten doen als ze gepest worden", vertelt directrice van de school, Elsje Strijker. "We leren de kinderen dat alles wat je aandacht geeft groeit. Ons doel is daarom om te focussen op gewenst gedrag: het sluiten van vriendschappen. Want het bankje moet ervoor zorgen dat kinderen met elkaar gaan spelen."
Ondanks het mooie initiatief, is niet te hopen dat veel kinderen gebruik gaan maken van de buddy bench. "Het is eigenlijk de bedoeling dat het bankje leeg blijft. Want dat betekent dat iedereen iemand heeft om mee te spelen", besluit Strijker.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl