Eerst met zijn vijven gezellig op de leeuwenberg, daarna krijgt leeuw Tia ruzie en gaat ze dood

tia dood
Leeuwin Tia overleefde een gevecht met het nieuwe mannetje Jafar niet © Wildlands
Bezoekers van Wildlands maken zaterdag nog foto's van alle vijf leeuwen in het dierenpark. Die liggen die dag met zijn vijven bij elkaar op de 'leeuwenberg'. Voor het laatst. Die nacht gaat leeuwin Tia dood. Door een vechtpartij met een andere leeuw.
"Het is met 99 procent zekerheid te zeggen dat mannetjesleeuw Jafar betrokken is bij die vechtpartij", zegt Hanneke Wijshake van de dierentuin. Jafar is een nieuwe mannetjesleeuw. De leeuwen zitten nog midden in het introductieproces. "Het leek de afgelopen weken echt goed te gaan. En dan toch deze afloop. Dat wil niemand", zegt Wijshake.
Leeuwin Tia overleden na gevecht in Wildlands
"En het klinkt misschien heel stom, maar dit betekent helemaal niets voor het introductieproces. We gaan gewoon door met introduceren zoals we de afgelopen weken bezig waren." Een risico als in de nacht van zaterdag op zondag is namelijk niet uit te sluiten. Nooit. Het kan zelfs nog met een andere leeuw in Wildlands gebeuren. "Dat is helaas niet uit te sluiten."
Dat het zo kan omslaan, komt omdat het dieren zijn. Wilde dieren. Roofdieren. Vandaag, maar ook gisteren, ziet het er alweer rustig uit bij de leeuwen. De troep leeuwen loopt weer samen. Van een gedragsverandering bij de leeuwen is weinig te zien, constateert Wijshake. Hoogstens dat ze iets rustiger zijn. "Je denkt altijd zelf vanuit het menselijke hoofd dat ze wel wat voelen." Opnieuw: het zijn dieren. "Ze kunnen niet praten en laten het niet heel erg zien."

Jarenlang proces

De 12-jarige leeuw Jafar kwam begin vorige maand vanuit Frankrijk aan in Emmen. Het kan soms wel jaren duren voordat een nieuwe leeuw helemaal in een groep opgaat. "We zijn nu bijna twee maanden verder in de introductie." Een introductie met zo nu en dan wrijving in de groep. "Bij de meeste schermutselingen die plaatsvinden tussen hem en de leeuwinnen, ging het om Tia."
Tia was de oudste damesleeuw in Wildlands. Bijna 16 jaar. "Als moeder van de groep sprong ze weleens voor de jongere dames in de bres. Als er wrijving was, was het tussen haar en Jafar."
Uit sectie is gebleken dat Tia aan de gevolgen van een gevecht is overleden. De dierentuin durft het niet met 100 procent zekerheid te zeggen dat het om een gevecht met Jafar ging. "Op camerabeelden is niets te zien. Het kan net buiten het bereik van de camera's hebben plaatsgevonden." Want wederom: het zijn dieren. "Die zijn niet altijd op camera's gericht."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.