LTO Noord: 'Vogelgriep is op dit moment niet te stoppen'

Vervoersverbod, vogelgriep, kippen, verkeersbord, pluimvee,
In verschillende delen van Drenthe geldt al een vervoersverbod © RTV Drenthe / Roy Schutte
"Ik had gehoopt dat Drenthe niet aan de beurt zou komen, maar het is nu toch gebeurd", verzucht Piet Faber. Hij is van de vakgroep pluimveehouderij van LTO Noord. "Het komt bijna overal voor in Nederland, het is op dit moment niet te stoppen."
Gisteren werd bekend dat ruim 200.000 vleeskuikens bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge worden gedood omdat daar vogelgriep is vastgesteld. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat het waarschijnlijk om de ernstig besmettelijke versie, waar de dieren heel ziek van kunnen worden.
In september is op meerdere plekken al vogelgriep vastgesteld. In Ried werden begin van de maand zo'n 100.000 kuiken geruimd, in Barneveld ging het om 41.000 kippen. Later die maand moesten ook 26.000 kippen geruimd worden in De Krim en 87.000 dieren in Tjerkgaast. Een volledig overzicht van het aantal geruimde dieren vind je hier. De ruiming in Nieuw-Weerdinge is de grootste van dit jaar.

Schoonmaken en ontsmetten

En dus wordt er nu een 'heel circus' opgetuigd rondom dat bedrijf, weet Faber. "De dieren worden gedood. Vervolgens worden de stallen zo goed mogelijk ontsmet, in eerste instantie nog met de dieren erin." Daarna worden het dode pluimvee afgevoerd. "Dan worden de stallen twee keer schoongemaakt en volgens mij ook nog drie keer ontsmet."
Faber weet niet wanneer het bedrijf weer nieuw pluimvee mag houden. "Dat hangt ervan af wat er in de buurt gebeurt. Normaal gesproken mag je in een zone van tien kilometer na dertig dagen weer dingen doen."

Hogere prijzen

In die zone vallen ook andere bedrijven nu onder verscherpt toezicht. In de een-kilometerzone zijn geen andere pluimveebedrijven gevestigd. Binnen drie kilometer zitten wel zes dezelfde soort bedrijven. "Afhankelijk van wat voor pluimvee je hebt, mag je nu even niks aan- en afvoeren. Consumptie-eieren mogen na tien dagen weer, bij broedeieren duurt dat wat langer."
Volgens Faber worden bedrijven door de vogelgriep financieel zwaar geraakt. "Al hun kosten gaan door, maar de opbrengsten liggen stil." Die rekening komt uiteindelijk ook bij de consument te liggen, verwacht de LTO'er. "Die forse rekening van de vogelgriep komt bij de pluimveehouders terecht, dus linksom of rechtsom moet dat verrekend worden met de opbrengstprijzen. En die stonden al onder druk, onder meer vanwege de hoge energieprijzen. Dus ik weet wel zeker dat het duurder wordt in de supermarkt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl