Noordenveld investeert in woningbouw en gaat sparen

Nieuwbouw
Noordenveld wil investeren in woningbouw © Pixabay/Capri23auto
Noordenveld gaat komend jaar investeren in woningbouw. Daarnaast wil de gemeente geld sparen vanwege de vele onzekerheden in de toekomst. "We willen er zijn voor onze inwoners, bedrijven en verenigingen die het financieel moeilijk krijgen", zegt wethouder Alex Wekema.
Die plannen staan in de begroting voor volgend jaar. "We zijn blij dat we voor 2023 een sluitende begroting kunnen presenteren met een positief saldo van 498.000 euro", laat Wekema weten. "Als gemeente hebben we wel te maken met de hoge inflatie, waardoor we minder financiële ruimte hebben dan vorig jaar. Vanwege de vele onzekerheden zetten wij extra geld opzij."
Speciaal voor de bouw van extra huizen wordt een woningbouwteam opgezet. Daar moeten mensen uit de woningbouwmarkt zich bezighouden met projecten in de gemeente.

Verhoging OZB

Om de plannen te bekostigen stijgt de onroerendezaakbelasting (ozb) met 4 procent. Daarmee verwacht de gemeente ruim 6,6 miljoen aan inkomsten. Dat is volgens de wethouder lager dan normaal. "In het verleden baseerden we de stijging van de ozb vaak op de inflatiecorrectie. De inflatie ligt momenteel rond de 10 procent."

Inkomsten en uitgaven

In totaal verwacht de gemeente Noordenveld 96 miljoen aan inkomsten. 66 miljoen is afkomstig van het Rijk, het overige geld komt uit, lokale heffingen, opbrengsten en grondverkopen, verhuur en pacht, handel en industrie en overige inkomsten.
De grootste uitgaven volgend jaar gaan met ruim 12 miljoen euro naar de gemeentelijke organisatie, gevolgd door inkomensondersteuning (ruim 10 miljoen). Ook gaat er ruim 8,5 miljoen euro naar milieubeheer en ruim 8 miljoen euro naar Jeugdbeleid.
Op 12 oktober kunnen inwoners tijdens de raadsvergadering inspreken op de conceptbegroting. De gemeenteraad stelt op 7 november de definitieve begroting vast.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl