Pride-foto's op Koopmansplein in Assen afgeplakt

Een van de foto's van de expositie Pride Photo is afgeplakt.
Een van de foto's van de expositie Pride Photo is afgeplakt. © Eigen foto
Meerdere foto's van de Pride Photo-tentoonstelling op het Koopmansplein in Assen zijn onlangs afgeplakt. Een klap in het gezicht, aldus de organisatie. Het gaat om foto's waar zoenende of naakte mannen te zien zijn.
"Niet geschikt voor onze kinderen - ouders" staat op een kartonnen spandoek dat gisteravond op een van de panelen werd geplakt. De fotoserie op dit paneel, gemaakt door fotograaf Robert Coombs, toont de seksuele beleving van een gehandicapte homoseksuele man. Op andere beelden zijn geslachtsdelen en zoenende mannen afgeplakt met tape.
In verschillende steden zijn deze foto's al beklad of vernield door geschokte inwoners. "Kennelijk zijn we niet de enigen die vinden dat deze foto's ons worden opgedrongen. Dit is toch ook niet nodig? Hang deze foto's op in een museum, maar niet op een plek waar kinderen spelen", aldus de ouders in een e-mailbericht.

'Niet verwacht dat zoiets in Assen gebeurt'

Een absurde reactie vindt Jaap de Jong, voorzitter van de stichting Asser Regenboog Alliantie (ARA). "Ik had niet verwacht dat zoiets in Assen zou gebeuren. De mensen zijn hier zo nuchter, maar blijkbaar zat ik er naast."
(De tekst gaat verder onder de foto
De fotoserie gemaakt door Robert Coombs die werd afgeplakt.
De fotoserie gemaakt door Robert Coombs die werd afgeplakt. © RTV Drenthe / Floor Visser
Pride Photo is een reizende fototentoonstelling die in verschillende steden te zien is. Sinds afgelopen vrijdag staat de expositie bestaande uit twintig panelen op het Koopmansplein in Assen. Het is het tweede jaar op rij dat Pride Photo Assen aandoet. Met de foto's wordt aandacht gevraagd voor de "ongeziene groepen en onbekende verhalen uit de LHBTQIA+-gemeenschap", aldus de organisatie.

'Klap in het gezicht'

Directeur Hein-Jan Keijzer van Pride Photo betreurt de actie. "Dit toont aan dat het bespreekbaar maken van deze thema's nog steeds hard nodig is", zegt hij. "Het is niet alleen een klap in het gezicht van de organisatie, maar vooral pijnlijk voor de mensen die op de foto's staan." Keijzer benadrukt dat de tentoonstelling bij de opening juist veel positieve reacties kreeg.
Ook op andere plekken waar de panelen stonden werden enkele foto's beklad. In Almere en Vlissingen werd onder meer een foto van een naakte transman besmeurd met verf.

In gesprek gaan

Het is niet duidelijk van wie de actie komt. Een persoon die contact zocht met RTV Drenthe beweert dat het gaat om 'een groep boze ouders'. Keijzer nodigt diegene uit om te komen praten. "Ik heb liever dat die persoon of groep ons direct benadert, zodat we in gesprek kunnen gaan met elkaar."
Het spandoek is vanochtend weggehaald door een gemeentemedewerker. De tentoonstelling blijft tot 14 oktober in Assen. Van 8 tot en met 14 oktober is er tijdens de Regenboogweek in Assen meer te zien en doen rondom dit thema.
Er is ook tape op enkele foto's geplakt.
Er is ook tape op enkele foto's geplakt. © RTV Drenthe / Floor Visser

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.