Twee jaar langer tbs voor man uit Eerste Exloërmond

De man zit zijn straf uit in de Van Mesdagkliniek in Groningen (Rechten:archief RTV Drenthe)
De man zit zijn straf uit in de Van Mesdagkliniek in Groningen (Rechten:archief RTV Drenthe)
De tbs van een 39-jarige man uit Eerste Exloërmond is met twee jaar verlengd. De rechter veroordeelde de man in 2016 tot bijna drie jaar cel en tbs.
De man kreeg de straf voor meerdere diefstallen en bedreigingen in zijn eigen omgeving. Hij trad hardhandig op als ‘deurwaarder’ voor mensen die bij hem in het krijt stonden.

Afschrikken

Verschillende wanbetalers uit Stadskanaal werden bedreigd of mishandeld door de man en zijn handlangers. Van één gewond slachtoffer werd zelfs een foto gemaakt om anderen mee af te persen.
De man kreeg aanvankelijk tbs met voorwaarden opgelegd. Dit is een mildere maatregel dan tbs met dwangverpleging. In dat laatste geval wordt iemand gedwongen in een kliniek opgenomen en behandeld. Bij een tbs met voorwaarden is er geen gesloten klinische opname.

Tbs met dwangverpleging

Aangezien de 39-jarige man de voorwaarden overtrad, kreeg hij alsnog tbs met dwangverpleging opgelegd. Hij verblijft sindsdien in de Van Mesdagkliniek in Groningen.
De rechter vond dat de stoornissen bij de man nog zichtbaar aanwezig zijn. De kans op herhaling is onverminderd aanwezig. Om die reden besloot de rechter de man voorlopig nog binnen de kliniek te houden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.