Weggeefcentrum Meppel drukker dan ooit: 'Mensen komen voor dekens want de kachel kan niet aan'

Weggeefcentrum Meppel drukker dan ooit
Ann Mioch (tweede van rechts) samen met haar man Piet (tweede van links) en haar helpers © RTV Drenthe/Marcel Drent
Bij het weggeefcentrum in Meppel is het drukker dan ooit. Het aantal mensen dat langskomt groeit door de aankomende winter hard door. En door de komst van veel Oekraïners naar Nederland, gaat dat alleen maar harder.
De rij voor het weggeefcentrum is om kwart voor één al behoorlijk groot. Zo'n 25 mensen hebben zich voor de deur verzameld. Ondertussen maakt oprichter Ann Mioch de laatste dingen binnen in orde. "Zo gaat het hier de laatste tijd altijd, zo'n dikke rij", vertelt Ann. Samen met haar dochter Geke, haar man Piet en wat vriendinnen, runt ze de weggeefhoek in Meppel.
Er wordt van alles weggegeven. "We hebben veel vrouwen- en mannenkleding, maar ook servies of keukenapparaten. Het is maar net wat mensen over hebben en langsbrengen", legt Ann uit. "Daar in de hoek staat nog speelgoed voor kinderen en we hebben zelfs trouwjurken hier hangen."

Meer dan 100 pasjes

Mensen die niet zo breed bij kas zitten kunnen bij het weggeefcentrum terecht. Na het vertonen van bewijsstukken van bijvoorbeeld het UWV of de Gemeentelijke Krediet Bank, krijgen de mensen een pasje. Die kunnen ze dan een jaar gebruiken. "We hebben dit jaar al over de honderd pasjes uitgegeven, terwijl we in augustus beginnen met uitdelen", vertelt Ann.
Dat is veel meer dan voorgaande jaren. "Normaal gesproken zitten we tegen het einde van het jaar - tegen de augustus aan - pas rond de honderd pasjes. Dat is dus na een jaar lang pasjes uitgeven. Nu is het jaar nog maar net begonnen."
Benieuwd naar de winkel van Ann en haar helpers? Bekijk hieronder de video.
Weggeefcentrum Meppel drukker dan ooit

Kleding voor de kou

De mensen die langskomen, komen voor van alles. "Nu zie je veel Oekraïners of mensen uit Syrië die voor servies komen en andere huishoudelijke spullen. Die mensen hebben helemaal niets. Andere mensen komen weer voor dekens. Want veel mensen vertellen mij dat ze de kachel niet aan kunnen zetten deze winter. Dus dan komen ze hier warme dekens of winterkleding halen.
De verhalen die Ann hoort doen haar veel. "Er kwam hier eens een meisje binnen met een moeder. Dat meisje had een dun rokje aan en sokjes, terwijl het buiten hartstikke koud was. Dat doet je natuurlijk wel wat, dat blijft je bij. Daarvoor doe je het."

Begonnen in de garage

Ann is samen met haar twee dochters, Liesbeth en Geke, begonnen in de garage. "Tijdens een gesprek in de auto, hadden we het over het weggooien van mooie kleding", legt Ann uit. "Toen hebben we besloten om dat in te gaan zamelen en weg te gaan geven." Na een tijdje klopte de gemeente op de deur, dat ze moesten verplaatsen. "Toen zijn we verplaatst naar de schuur en daarna naar een andere locatie omdat we zo hard groeiden."
Inmiddels runt ze het centrum alleen nog met Geke. "Maar ik heb ook mijn man Piet gevraagd om mee te helpen. En er helpt ook vaak een vriendin mee. Want het is zo druk." De winkel is op dinsdagmiddag open en op de eerste en derde zaterdag van de maand. Maar over stoppen denkt Ann niet na. "Deze mensen moeten allemaal een kans krijgen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl