Buslijn verdwijnt uit Zuidvelde en Een, mogelijk wel buurtbus

ANP-413500252
Buslijn 84 verdwijnt definitief uit Zuidvelde en Een © ANP / Venema Media
Buslijn 84 tussen Drachten en Assen stopt definitief en daarmee verdwijnt de bus uit de dorpen Zuidvelde en Een. Dat hebben Arriva en het OV-bureau Groningen Drenthe besloten. Toch is er een kans dat er een vorm van openbaar vervoer in de dorpen blijft bestaan.
Het OV-bureau ziet mogelijkheden om een buurtbusproject voor de dorpen Een, Norg, Zuidvelde en mogelijk ook Haulerwijk op te starten. Daarover is binnenkort een eerste gesprek met de gemeente Noordenveld.

Reacties en petitie

In totaal ontving het OV-bureau 21 reacties over het vervallen van buslijn 84. Ook werd vanuit de dorpen Een en Zuidvelde een petitie aangeboden met 466 handtekeningen. Dit kon het OV-bureau en Arriva niet op andere gedachten brengen.
"Aangezien deze lijn gereden wordt door vervoersbedrijf Arriva in opdracht van de provincie Fryslan, hebben wij naar aanleiding van de ontvangen reacties en petitie overleg met hen gevoerd om te bezien welke mogelijkheden er als passend vervoersalternatief zijn", laat het OV-bureau weten. Die optie is de buurtbus.

Achteruitgang van de leefbaarheid

Acht inwoners van Zuidvelde en Een, vooral scholieren en studenten, maken dagelijks gebruik van buslijn. Door het verdwijnen van de bus uit hun dorp moeten zij in de toekomst eerst op de fiets naar Norg, voordat zij met de bus door kunnen reizen naar Assen en Groningen. De dorpen zijn bang dat door het verdwijnen van de laatste buslijn de leefbaarheid achteruit gaat.
Christel Pijpker, dorpsbewoner en PvdA-raadslid in Noordenveld die zich inzette voor het behoud van buslijn 84, is verrast. "Het betekent in ieder geval dat onze protesten zijn gehoord. Maar ik ben benieuwd hoe het eruit komt te zien en hoe het betaald wordt. Een buurtbus zal in ieder geval de dorpen iets van verlichting bieden."
Buslijn 84 blijft nog tot 11 december rijden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl