Kappersopleiding Hoogeveen: 'Ook kapsalons moeten verduurzamen'

Kappersopleiding Alfa-college Hoogeveen, student Pascal, docent Josefien Robben-Behling
Docent Josefien Robben-Behling met student Pascal © RTV Drenthe/Roy Schutte
Een bezoekje aan de kapper moet minder belastend zijn voor het milieu, vinden studenten en docenten van de kappersopleiding van het Alfa-college in Hoogeveen. Alleen regelgeving staat in de weg.
Het kappersvak verduurzamen kan op vele manieren. "Zo min mogelijk haarlak gebruiken, kiezen voor natuurlijke producten, water besparen en de lampen op tijd uitzetten", zegt student Pascal, die gekozen heeft voor het vak duurzaamheid en innovatie.
"Ik ben veel bezig met natuur en milieu, dus ik vind het interessant. Tijdens mijn stages werd daar geen aandacht aan geschonken", vertelt de derdejaars student.

Duurzamer

En dat moet veranderen, vindt docent Josefien Robben-Behling. Zij is bezig de opleiding verder te verduurzamen. In de opleiding heeft het dus al een plekje gevonden, nu werkt ze verder aan een keuzevak dat ook door alumni en andere kappers kan worden gevolgd.
"We missen een stukje duurzaamheid in de kapperswereld. In de huidige opleiding moet je met een chemische kleuring kleuren", legt ze uit. "We lopen wat achter in de maatschappij, waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt."

Duurzame salon

In het duurzame kapperslokaal van het Alfa-college is volop oog voor het milieu. Afval wordt gescheiden, recyclebare wegwerphanddoekjes zorgen dat er geen wasmachines hoeven te draaien en op de plank staan potten met natuurlijke haarkleuring.
Verf gemaakt van plantenextract, als alternatief voor chemische permanenten. "Het is dezelfde kwaliteit. Een verf die je mengt met waterstofperoxide is minder goed voor je huid, voor je haar, maar ook voor het milieu", legt Robben-Behling uit.
Volgens student Inez is het plantaardige alternatief makkelijk om mee te werken. "Het is wat stugger als je het uitsmeert, maar verder een heel fijn product. Je mengt het met kokend water dus je hebt geen afval van plastic flessen."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Kappersopleiding Alfa-college Hoogeveen, student Inez
Inez kleurt met plantaardige verf © RTV Drenthe/Roy Schutte

Examenregels

Een fijn product van goede kwaliteit dus, maar je diploma kun je er niet mee halen. "In het kwalificatiedossier staat dat je verplicht je eindexamen moet afronden met chemische kleuring", zegt docent Robben-Behling.
Dat zijn landelijke regels, en die moeten wat haar betreft aangepast worden. "Dat moet van bovenaf aangepast worden. De oproep is: geef studenten een keuze tussen chemische kleuring en plantenkleuring."

Vlog

Die oproep is tot op het hoogste niveau kenbaar gemaakt en werd opgenomen in een brief over de werkagenda mbo voor de komende jaren van het ministerie van Onderwijs, nadat minister Robbert Dijkgraaf een vlog van student Alicia onder ogen kreeg. Daarin legt ze uit hoe het kappersvak duurzamer moet worden.
"Alles wat wij normaal eigenlijk gebruiken, is niet echt milieuvriendelijk", vertelt ze. Daar moet verandering in komen. "Voor de volgende generatie en mijn eigen kinderen. Elk klein dingetje helpt, dan doe je toch iets om een betere wereld te maken."
Volgens haar zijn veel klanten zich niet bewust van de hoeveelheid afval en schadelijke stoffen die gebruikt worden. Beginnen bij het bewust maken van kappers in opleiding is wat haar betreft dan ook een logische stap. "Als je meer studenten en klanten kan overtuigen, denk ik dat je er heel ver in komt."
(Tekst gaat verder onder de video)
Kappersopleiding van Alfa-College wil verduurzamen

Kappers van de toekomst

De studenten nemen hun ervaringen tijdens stages mee naar al bestaande kapsalons en zijn uiteindelijk zelf de kapper van de toekomst. Hoe ziet dan de kapperszaak er over tien jaar uit? Alicia heeft wel een idee. "Ik hoop dat iedereen is overgestapt naar een plantenkleuring, dat het meeste chemische eruit is. Dat iedereen bezig is met waterbesparing en wasmachines niet meer aan hoeven."
Ze werkte daarom met Robben-Behling aan het duurzame keuzevak. "Je kan niet in een keer veranderen, het moet in kleine stapjes gebeuren", zegt de docent. "Soms zul je als school kartrekker moeten zijn en laten zien dat wij dit als Alfa-college al doen, zodat uiteindelijk meer scholen en het onderwijs gaan volgen."
Kappersopleiding Alfa-college Hoogeveen, student Alicia
Alicia wil dat kappers duurzamer gaan werken © RTV Drenthe/Roy Schutte

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl