Zetmeelgehalte van aardappelen Avebe ligt iets boven gemiddelde

AVEBE Gasselternijveen
De productielocatie van Avebe in Gasselternijveen © Fred van Os/RTV Drenthe
Het gemiddelde zetmeelgehalte van aardappelen ligt na een maand productie bij Avebe op 21,5 procent. Dat is ongeveer 1,5 procent meer dan het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar.
Het verwerken van zetmeelaardappelen ging halverwege augustus van start op de productielocatie van Avebe in Gasselternijveen. Wekelijks gaat er ruim 33.000 ton aan aardappelen over de band. Avebe verwerkt de aardappelen tot zetmeel, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in voeding als bindmiddel voor sauzen of in patat.

'Goede kwaliteit'

"De aardappelen zijn van heel goede kwaliteit", zegt een woordvoerder van de aardappelcoöperatie. Wel benadrukt Avebe dat er grote regionale verschillen zijn. Het zetmeelgehalte varieert van onder de 14 tot 26 procent. Hoe de situatie in Drenthe is, kon de woordvoerder niet zeggen omdat het zetmeelgehalte 'afhankelijk is van allerlei factoren'. Ook is moeilijk te voorspellen wat de invloed van de droge zomer zal zijn.
De akkerbouwers die bij Avebe zijn aangesloten ontvangen 78 euro per ton aardappelen. Dat is zo'n 20 procent meer dan vorig jaar, toen het bedrag op 65 euro lag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl