D66 wil in Assen winkels langer open op zon- en feestdagen

City Spar Assen
De City Spar in hartje Assen mist flink wat omzet, doordat ze op zondagmorgen dicht moeten blijven © RTV Drenthe / Margriet Benak
D66 gooit in Assen de knuppel toch maar weer eens in het politieke hoenderhok. De partij wil in de stad volledige openingstijden voor winkels op zondag, van 's morgens zes tot 's avonds tien uur. Nu is dat nog niet eens de helft.
In de provinciehoofdstad mogen de winkeldeuren op zondagen vanaf het middaguur open, maar om zes uur moeten ze weer dicht. D66 vindt dat niet meer van deze tijd en zelfs hoofdstad-onwaardig. Daarom komt de partij morgenavond met een voorstel in de gemeenteraad om de winkeltijden op zon- en feestdagen te verruimen: alles mag open van zes uur 's morgens tot tien uur 's avonds. De keuze om dit te doen ligt volledig bij de winkeleigenaren zelf.

Rode loper uit

"We leggen als stadsbestuur van Assen toch zo graag de rode loper uit voor ondernemers?", vraagt D66-fractievoorzitter Adinda Bornkamp zich af. "Dat doe je dus op deze manier." Ze verwijst daarmee naar het prille bestuursprogramma van de vijf nieuwe collegepartijen, waar D66 dit keer niet bij zit.
En dat klinkt ondernemer Nico van Dijk van de City Spar Assen als muziek in de oren. Zijn zaak aan de Noordersingel hield afgelopen voorjaar een ludieke protestactie, nadat hij ineens door het gemeentebestuur op de vingers was getikt. Hij was al tijden op zondagmorgen open en dat mocht toch echt niet. Vijfhonderd steunbetuigingen van klanten heeft hij inmiddels binnen. Die gaat hij donderdag in de raad aanbieden.

Na klacht gemeente op stoep

Zo'n drie jaar lang was de City Spar ondanks de beperkte winkeltijd op zondagmorgen toch al open om tien uur. De zaak sloot pas om acht uur 's avonds. Geen haan die er naar kraaide. In coronatijd gold er op zondag trouwens lange tijd een verruiming voor alle supermarkten in Assen. Totdat corona weer voorbij was.
De City Spar deed daarna op zondag, net als voor corona, de deur toch weer eerder open om tien uur. Totdat iemand klaagde op het stadhuis. Toen stond ineens de gemeente bij de winkel op de stoep. Ze ging handhaven, tot grote frustratie van Van Dijk.

Grab-and-go

"We zijn een gemakswinkel, zeg maar een grab-and-go, heel veel mensen pikten hier hun ontbijtje op. Maar na een klacht was dat ineens afgelopen. Wij willen graag open van tien tot acht. Maar die starre winkeltijden op zondag houden dat tegen."
Volgens Van Dijk is hij tien procent van de omzet kwijtgeraakt, nu hij de zondagmorgen alweer maanden kwijt is. "Veel gasten wippen 's ochtends op zondag eventjes binnen, voor een koffie, verse jus en een croissantje, en sommigen grijpen nog even wat verse broodjes mee voor onderweg, omdat ze op pad gaan, en klaar. Gemak dient de mens, ze noemen ons niet voor niks the king of convenience."
(tekst gaat verder onder de foto)
City Spar Assen Nico en Angela van Dijk
Nico en Angela van Dijk van de City Spar Assen willen op zondag dolgraag van 10.00 tot 20.00 uur open, want er is markt voor © RTV Drenthe / Margriet Benak

Geen rammelende karretjes

Overlast van rammelende supermarktkarretje op zondagmorgen kan het probleem ook niet zijn zegt Van Dijk. "Die worden niet eens gebruikt hier. Mensen komen voor kleine, snelle boodschapjes, zelfs kerkgangers heb ik in de winkel. Waarom is dat een probeem? Ik snap dat niet. Een beetje stad heeft een 24-uurs winkel, maar Assen is daar nog ver vandaan."
En als mensen aanstoot nemen aan de wapperende vlaggen, dan haalt-ie die met liefde weg. "Ik wil me zoveel mogelijk aanpassen, maar dan zal de gemeente ook een stap richting ondernemers moeten zetten."

Uit de toon in de regio

Van Dijk baalt al tijden van de situatie. Helemaal omdat Assen in de regio met de beperkte zondagsopenstelling uit de toon valt. Hij wijst op Zuidlaren en Rolde, waar supermarkten al vanaf negen of tien uur open mogen. "Ik woon in Hoogezand, rijd dus door het dorp Zuidlaren richting Assen, en zie daar dat de Jumbo al om negen uur in bedrijf is. Kom ik vervolgens in Assen, dan is het stil. Omdat ze zogenaamd de zondagsrust ook willen respecteren, maar dat wil er bij mij niet helemaal in. Even verderop bij de horeca op het terras zit op dat moment wel volk wat lawaai maakt. Ik snap dat onderscheid niet."

Noodkreet voor D66 de druppel

De noodkreet van de City Spar, met honderden protesthandtekeningen van klanten, is voor D66 de befaamde druppel. Al veel langer is het Adinda Bornkamp een doorn in het oog dat de winkeliers in Assen op zondag niet de vrije keuze hebben, hoe laat ze hun winkel open doen. "Volledige openingstijden horen bij een stad van ons formaat. We zijn niet voor niks een provinciehoofdstad."
En hoezo verstoor je de rust, vraagt Bornkamp zich af. "Gelovige mensen kunnen naar de kerk, maar als winkels open willen, moeten ze daar ook vrij in zijn. Het zit elkaar niet in de weg, en er is onder Asser ondernemers gewoon behoefte aan. Er moet niks, het kan."

'Geen ratrace'

ChristenUnie en SP zijn altijd al tegen de zondagsopenstelling geweest van winkels, net als het CDA. Vandaar dat Assen al jaren vastzit aan winkeltijden van 12.00 tot 18.00 uur op zondag. Het hoogst haalbare. En meer zal het, als het aan CU en SP ligt, ook niet worden. De geesten zijn er nog altijd niet rijp voor.
Fractievoorzitters Jannie Drenthe van de SP en Bouke Weening van ChristenUnie vinden nog altijd dat Assen niet moet meedoen aan de ratrace van de 24-uurs economie, door ook op zondag de hele dag de winkels open te gooien. "Het is niet zozeer uit geloofsovertuiging", zegt CU-voorman Weening, "maar meer omdat je ook een stukje zondagsrust mag koesteren, het is allemaal al hectisch genoeg. En voor wie doe je het? Onze speciale koopzondagen zetten ook al weinig zoden aan de dijk."

Personeel onder druk

Ook kijken SP en CU naar de belangen van winkelpersoneel. Ze zijn bang dat medewerkers onder druk worden gezet, om toch vooral ook op zondag te komen werken. "De City Spar zegt dan coulant te zijn voor personeel dat echt niet op zondag wil werken, maar wie zegt dat andere supermarkten dat ook zo doen. De ervaring is dat medewerkers uiteindelijk geen keuze hebben, en gedwongen worden, omdat zondagswerk erbij hoort", aldus Drenthe van de SP.
En er is volgens haar ook nog een ander probleem bijgekomen. "Nu al kunnen de winkels nauwelijks aan goed personeel komen, nog meer uren open maakt dat er niet beter op," zegt ze.

Geloof erin

Angela en Nico van Dijk van de City Spar hebben hun hoop nu gevestigd op D66, die zoveel mogelijk fracties mee moet krijgen om Asser winkeliers de vrijheid te geven om op zondagen en feestdagen tussen zes uur 's morgens en tien uur 's avonds open te gaan. "Ik zeg gewoon 'ja', ik geloof erin dat het nu gaat gebeuren", zegt Van Dijk vastberaden.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.