Inspectie tikt zorgaanbieders in Paterswolde en De Wijk op de vingers

zorg thuiszorg
Een hulpverlener helpt een hulpbehoevende © ANP
Twee zorginstellingen in Drenthe moeten hun zorg verbeteren om te kunnen blijven bestaan, zo blijkt uit rapporten van de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De ene zorglocatie is de Stapel van 't Kastheel in De Wijk, waar veertien mensen wonen met een verstandelijke beperking, psychiatrische problematiek en forse gedragsproblemen. De andere zorglocatie is Goedemorgen in Paterswolde, waar gespecialiseerde zorg wordt gegeven aan mensen met Alzheimer, parkinson en niet aangeboren hersenletsel.
De inspectie ging bij zorglocatie de Stapel langs omdat er meldingen vanuit de organisatie waren gekomen over bestuurlijke onrust binnen 't Kastheel en wilde weten of de zorg hieronder te lijden had. Daaruit kwam naar voren dat de zorgaanbieder in De Wijk aan acht van de twaalf getoetste zorgnormen grotendeels voldoet. Er werd niet voldaan aan twee medicatieveiligheidsnormen. Ook maatregelen die zorgverleners kunnen nemen om risico's op misbruik, agressie of suïcidaliteit te voorkomen lieten volgens de inspectie te wensen over. Tevens bleek, volgens de inspectie, dat er geen werkzame verhouding meer bestaat tussen de bestuurder en de Raad van Toezicht.
220927_stapel_dewijk
Zorglocatie De Stapel van 't Kastheel in De Wijk © Google Streetview

Reflectietraject

"Als de bestuurlijke randvoorwaarden niet op orde zijn, kunnen er risico's ontstaan voor het verlenen van goede en veilige zorg", concludeert de inspectie. Tevens stelt ze dat de bestuurlijke randvoorwaarden voor het leveren van kwalitatief goede en veilige zorg door de bestuurscrisis bij 't Kastheel niet voldoende zijn gewaarborgd. De ondernemingskamer stelde hierop een reflectietraject voor om uit de ontstane bestuurscrisis te komen. Dit traject zou tot begin deze maand duren, maar het is niet bekend wat dit heeft opgeleverd.
Bestuurder Bas de Greef van 't Kastheel was niet bereid om hierop een toelichting te geven. "De normen die we moeten verbeteren zijn we aan het oppakken. De Stapel is een redelijk nieuwe zorglocatie (begonnen in maart dit jaar, red.) en het is belangrijk dat we ons op de zorg voor de cliënten focussen. Met de feedback van de inspectie gaan we aan de slag en voor de rest wil ik er niet veel over kwijt", aldus De Greef.

Acht onvoldoendes

Ook bij Goedemorgen in Paterswolde zullen de nodige verbeteringen moeten doorgevoerd, concludeerde de inspectie. Van de elf normen waarop deze zorglocatie werd getoetst, scoorde Goedemorgen op acht een onvoldoende, valt in het rapport te lezen. De zorgaanbieder kreeg een inspectiebezoek omdat de locatie nog niet zo heel lang de deuren heeft geopend.
In het eindrapport liet de inspectie weten dat er voor Goedemorgen onder meer op het gebied van zorgafspraken, zorgdossiers, hygiëne- en infectiepreventie, medicatiezorg en het scholen van zorgverleners nog werk aan de winkel is.
Met de kennis van waar we mee bezig zijn, zie ik het volgende rapport met vertrouwen tegemoet
Fieke Meindertsma - Oprichtster Goedemorgen
"En daar is inmiddels werk van gemaakt", zegt oprichter Fieke Meindertsma. Ze laat weten dat Goedemorgen een turbulent eerste jaar achter de rug heeft, nadat de zorglocatie in januari dit jaar van start ging. Toch sluit ze de ogen niet voor de bevindingen van de inspectie.
"Het is wat het is en natuurlijk baal ik ervan, maar de momentopname was vervelend. Zo zaten we net in een transitie om onze werkzaamheden te digitaliseren, maar alles was op het moment dat de inspectie langskwam nog niet operationeel. Bovendien wees het rapport ook uit dat de bewoners bij ons centraal staan en de zorgverleners goed worden opgeleid en gecoacht. Met de kennis van waar we mee bezig zijn, zie ik het volgende rapport van de inspectie dan ook met vertrouwen tegemoet", aldus Meindertsma.
De inspectie verwacht dat Goedemorgen Paterswolde uiterlijk 2 maart volgend jaar volledig voldoet aan alle zorgnormen.
220927_goedemorgen_paterswolde
De locatie van zorgaanbieder Goedemorgen in het voormalige raadhuis van Paterswolde © Goedemorgen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl