Nieuwe onderzoeksronde van vijf jaar voor Lifelines

Derde ronde Lifelines duurt vijf jaar (Rechten: Pixabay)
Derde ronde Lifelines duurt vijf jaar (Rechten: Pixabay)
Inwoners van Drenthe die meedoen aan het grootschalige gezondheidsonderzoek Lifelines, kunnen een nieuwe uitnodiging verwachten.
Lifelines, het grootste gezondheidsonderzoek van Nederland, gaat de derde ronde in. Deelnemers worden uitgenodigd voor twee locatiebezoeken; een voor het doen van metingen en een voor het afstaan van bloed en urine.
Het meten en inzamelen van lichaamsmaterialen gebeurt op een van de Certe-locaties. Lifelines is een samenwerking aangegaan met deze organisatie voor medische diagnostiek, die onder andere een vestiging in Roden heeft. Eind mei werd bekend dat de data- en biobank Lifelines naar Roden verhuist.
Lees meer: Data- en biobank Lifelines verlaat Groningen voor Roden​
167.000 deelnemers
Op een nieuwe onderzoekslocatie na, verandert er niks voor deelnemers. De nieuwe onderzoeksronde neemt vijf jaar in beslag. Het onderzoek Lifelines startte in 2006, 167.000 mensen uit Drenthe, Groningen en Friesland werken er aan mee. De verzamelde informatie wordt gebruikt voor onderzoek van onder andere de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek kwam in 2017 in gevaar vanwege geldnood.
Lees meer: Toch weer geld naar bevolkingsonderzoek Lifelines

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.