Veertig asielzoekers slapen buiten in Ter Apel

Ter Apel
Asielzoekers wachten bij de poort in Ter Apel (archieffoto) © RTV Noord / Martijn Klungel
Zo'n veertig asielzoekers hebben afgelopen nacht weer buiten geslapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat meldt vrijwilligersorganisatie MiGreat.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Westerwolde bevestigen dat er mensen buiten sliepen. Er zijn tenten uitgedeeld aan de asielzoekers die de nacht buiten doorbrachten.
Of er ook echt geen opvangplek voor hen was, is het COA aan het uitzoeken. Volgens een woordvoerder was tegen middernacht "iedereen binnen". Waarom er later die nacht toch nog mensen buiten waren, is niet bekend.

Tijdelijke opvang

Het is voor de eerste keer dat er weer mensen buiten slapen sinds er in Zoutkamp in Groningen een tijdelijk asielzoekerscentrum is geopend. Daar is plek voor 500 tot 700 mensen. Asielzoekers kunnen er wachten op hun procedure in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Als ze aan de beurt zijn voor hun gesprek met de vreemdelingenpolitie gaan ze weer terug naar Ter Apel.
De locatie in Zoutkamp moet voorkomen dat er buiten wordt geslapen. Afgelopen zomer sliepen er regelmatig honderden mensen buiten de hekken bij Ter Apel.
De drukte bij het aanmeldcentrum afgelopen nacht komt onder meer omdat gisteren verschillende (crisis)noodopvanglocaties hun deuren hebben gesloten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl