'Omwonenden windmolens zijn onvoldoende beschermd tegen geluidsoverlast'

Windmolen
Windmolens in Drenthe © RTV Drenthe / Fred van Os
Omwonenden van windmolens worden met de geluidsregels onvoldoende beschermd tegen overlast. Dat blijkt uit een inspectierapport dat Zembla in handen heeft.
In dat rapport staat dat er in de geluidsnormen voor windmolens geen rekening gehouden wordt met lawaaipieken waardoor omwonenden niet kunnen slapen. De Tweede Kamer vroeg dit rapport op tijdens een Kamerdebat in 2009. De minister weigerde toen het document openbaar te maken, omdat het was bedoeld voor 'intern beraad' en niet om 'buiten het departement de discussie te bepalen'.
In Drenthe staan er onder andere windmolens in windmolenpark De Drentse Monden en Oostermoer, bij Coevorden en Nieuw-Weerdinge.

Geluidsgrens

Voor windturbines bestond jarenlang een harde geluidsgrens die niet mocht worden overschreden. Tot 2009. Toen besloot het ministerie dat de geluidsgrenzen voortaan jaargemiddelden moesten zijn. Daardoor kan het geluid het ene moment heel hard zijn, terwijl het op een ander moment muisstil is. Gemiddeld is het dan op orde.
De inspectie noemt in het rapport de handhaving van de regels 'illusoir' omdat er wordt gewerkt met jaargemiddelden. Er kan dan pas gehandhaafd worden na een vol kalenderjaar - achteraf dus, na de overlast.
Het rapport kwam er op verzoek van het ministerie. Als reactie op de kritiek maakte het ministerie destijds enkele aanpassingen op de regels. Zo werd er een iets lagere gemiddelde geluidsgrens voor de nacht ingevoerd. Maar dat de geluidsgrens een jaargemiddelde is, bleef overeind.

Niet te handhaven

Uit onderzoek van Zembla blijkt dat het in de praktijk voor handhavers, zoals omgevingsdiensten, niet mogelijk is om te constateren dat de norm van een jaargemiddelde wordt overschreden. Zo schrijft de Omgevingsdienst Groningen in reactie op een klacht dat er niet kan worden vastgesteld of er een overtreding is, omdat 'de turbines nog geen jaar in gebruik zijn'.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is verantwoordelijk voor de geluidsregels. In een reactie op vragen van Zembla stelt ze dat er wél 'op ieder moment' gehandhaafd kan worden. Het ministerie zegt bekend te zijn met de praktische bezwaren van omgevingsdiensten.
In december komt Zembla met een tv-uitzending over het onderzoek naar windmolens.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.