Bestuur OBS Prins Willem Alexander in Eext: 'We zijn toe aan een nieuw schoolgebouw'

Het bestuur van scholenkoepel PrimAH is blij dat de gemeente Aa en Hunze een keuze heeft gemaakt voor de locatie van een nieuw gebouw voor de Prins Willem Alexanderschool in Eext. Het huidige gebouw voldoet volgens PrimAH niet meer aan de eisen van een moderne basisschool.
Het college van burgemeester en wethouders ziet in de huidige locatie van de school ook de ideale plaats voor een nieuw gebouw. De keuze wordt binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad, die de beslissende stem heeft in de locatiekeuze.

'Niet praktisch'

Het schoolbestuur kan ondertussen niet wachten op een nieuw gebouw. Leerlingen van verschillende klassen komen elkaar in de school nauwelijks tegen, vertelt directeur-bestuurder Jeroen Kleyberg van PrimAH. De helft van de kinderen krijgt beneden les, de andere helft heeft een lokaal op de bovenverdieping. En juist daar zit de crux.
"Het is niet een heel praktisch gebouw. Op verschillende plekken zitten steile trappen en die zitten ook nog eens behoorlijk verstopt", beschrijft Kleyberg. "Het is allemaal een beetje krap hier, terwijl je elkaar in een gebouw met meer ruimte wat meer tegenkomt. En dat vinden we belangrijk in een sociaal dorp als Eext."
Daarnaast wordt een aantal ruimtes nu gebruikt voor meerdere doeleinden. Zo is de lerarenkamer ook de overblijfruimte en een opslagkamer voor allerlei spullen van de school. Ook moet er meer plek komen aan de voorkant van het gebouw, zodat ouders die hun kinderen ophalen verder van de doorgaande weg kunnen wachten.
Bekijk de reportage over het nieuwe schoolgebouw in Eext (artikel gaat verder onder de video):
Schoolbestuur Eext toe aan nieuw schoolgebouw

Bij de sportvelden

Behalve de huidige locatie, keek de gemeente ook naar een stuk grond in de buurt van de voetbalvelden van vv Eext voor nieuwbouw. Dat was de wens van een deel van het dorp, omdat er dan mogelijk op de huidige plek van de school ruimte zou komen voor de bouw van woningen.
Volgens verantwoordelijk wethouder Bas Luinge (VVD) is de huidige plek uiteindelijk toch de beste keuze. "We kwamen tot de conclusie dat er op deze locatie maar weinig ruimte is voor woningen en daarnaast zouden de bestemmingen van beide locaties moeten wijzigen. Hier rust namelijk geen woonbestemming op en bij de sportvelden is er geen onderwijsbestemming", legt Luinge uit. Het wijzigen van bestemmingsplannen kost vaak veel tijd.
Daarnaast wil de gemeente de gymzaal, die aan de Prins WIllem Alexanderschool vastzit, liever niet slopen. Luinge: "Die is recent nog gerestaureerd en het bouwen van een nieuwe gymzaal zou het plan nog duurder maken. Mede daarom hebben we ervoor gekozen om de school toch weer hier te bouwen."

Bouw in 2024?

Het duurt nog wel even voordat er echt een nieuw gebouw staat. De kosten voor de nieuwe school, zo'n 2,5 miljoen euro, komen voor 2023 op de begroting te staan. Het bestuur van de school verwacht dat er in 2024 kan worden begonnen met de bouw. Het oude gebouw moet dan wel tegen de vlakte.
"In de tussentijd zullen de kinderen les krijgen in noodgebouwen", vertelt Kleyberg. "Daarvan hoop ik dat ze op het schoolplein hier achter de school kunnen komen te staan. Zo krijgen de kinderen de bouw van hun nieuwe school ook goed mee en misschien kunnen ze er zelfs een steentje aan bijdragen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl