Wat willen omwonenden met de zonneroute langs de A37?

"Maak hem één met het landschap. Laat omwonende meeprofiteren. Denk aan de verkeersveiligheid. Doe combinaties met waterstof of windmolens."
De afgelopen tijd heeft Rijkswaterstaat honderden ideeën opgehaald van omwonenden en dorpen langs de A37. De snelweg moet één lange zonnepanelenroute worden. De omwonenden hebben daar ook genoeg ideeën en wensen over. RTV Drenthe zet drie veelgehoorde ideeën op een rij.

In Hoogeveen willen ze dat zonnepanelen langs de A37 meteen een geluidswal vormen. Inwoners van wijken langs de A37 en A28 strijden via de werkgroep Verkeerslawaai Hoogeveen al jaren voor geluidsmaatregelen langs de snelwegen.


In de brede middenberm, in de vangrail en langs op- en afritten. Mogelijkheden voor een lang lint van zonnepanelen langs de hele A37 zijn er genoeg. Zo wil Rijkswaterstaat van klaverblad Holsloot één groot zonnepark maken. Maar de dorpen Dalen, Erm, Wachtum en Holsloot willen dan zelf de exploitatie doen. Ze hebben zich verenigd in de werkgroep Klavertje 4 Holsloot. Het wordt echter nog een lastig voor de bewoners om de exploitatie voor elkaar te krijgen. 


Behalve ongebruikte stukken land bij op- en afritten en knooppunten zijn er natuurlijk ook stukken land die al gebruikt worden bij de verzorgingsplaatsen van de tankstations. Ook daar hebben omwonenden ideeën over hoe je zo veel mogelijk ruimte kunt inzetten om zonne-energie op te wekken. 


Hoe nu verder?
Okke van Brandwijk, projectleider A37-zonneroute van Rijkswaterstaat: "We zijn bezig met het opstellen van een plan hoe je de zonnepanelen langs de A37 het best in het landschap kunt inpassen. Daarin worden ook ideeën van omwonenden meegenomen." Eén ding weet Van Brandwijk zeker. Zonder instemming van omwonenden over hoe het er uit moet gaan zien en zonder dat de omgeving kan meeprofiteren, gaat het nooit lukken.In september gaat Rijkswaterstaat weer met omwonenden in gesprek. In oktober moet de verkenning naar de A37-zonneroute klaar zijn en moet er een besluit vallen of Rijkswaterstaat door wil met het project.

Bekijk hier nog andere ideeën die omwonenden hebben voor de A37-zonneroute.
Deel dit artikel: