Inwoners Westerveld en Emmen koploper in wegbrengen afval

Afvalcontainers in Assen
Afvalcontainers in Westerveld en Emmen zijn doorgaans het best gevuld © RTV Drenthe / Margriet Benak
De gemeenten Westerveld en Emmen zijn in Drenthe koplopers in het produceren van groente-, fruit- en tuinafval (gft) en huishoudelijk restafval. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2021.
In Westerveld werd het meeste gft-afval van Drenthe opgehaald. Per inwoner is dat gemiddeld ruim 254 kilo. Borger-Odoorn staat onderaan dat lijstje, met dik 107 kilo.
Emmen spant in Drenthe de kroon wat betreft huishoudelijk afval. De gemiddelde Emmenaar laat 203 kilo per jaar ophalen. Opnieuw staat Borger-Odoorn onderaan, dit keer samen met Tynaarlo. Inwoners van deze gemeenten brachten vorig jaar zo'n 115 kilo huishoudelijk vuil weg, zoals verpakkingsmateriaal en oude kranten of folders.

Platteland tegenover stedelijk gebied

Over het algemeen wordt in het platteland meer gft-afval geproduceerd dan in de grote steden - zoals Den Haag en Rotterdam. Daar wordt juist meer huishoudelijk afval opgehaald.
Per inwoner werden de grootste hoeveelheden afval ingezameld op de Waddeneilanden Schiermonnikoog, Vlieland en Texel. Dat heeft vooral te maken met het aantal toeristen dat die gemeenten bezoekt: zij produceren wel afval, maar tellen niet mee als inwoner.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl