Provincie gaat bij rijk aandringen op 'beheer' van wolf

Wolf
De wolf houdt de gemoederen in Drenthe langere tijd bezig © Andrea Bohl via Pixabay
De provincie Drenthe gaat er bij het rijk op aandringen dat 'beheer' van de wolf noodzakelijk is om overlast van het dier te beperken. Het voorstel van PVV'er Bert Vorenkamp werd gisteren door een meerderheid van de Provinciale Staten aangenomen. Provinciebestuurder Henk Jumelet (CDA) gaat de motie uitvoeren, meldt Dagblad van het Noorden.
"We kunnen bijvoorbeeld duidelijk maken dat we in Drenthe echt een andere situatie hebben dan in Gelderland, waar je met de Veluwe een veel groter aaneengesloten natuurgebied hebt. In Drenthe krijgen we veel sneller last van de wolf", zei Jumelet tegen de krant.

Juridische mogelijkheden

Ook de provincie is druk bezig met onderzoek wat er precies juridisch mogelijk is om de wolf in toom te houden, meldt de gedeputeerde. De wolf is beschermd, wat bijvoorbeeld afschot niet mogelijk maakt.
Indiener Vorenkamp dringt ook niet aan op afschot, zo tekent de krant op. "We willen doen wat nodig is om de overlast te minimaliseren. Dat kan ook zijn verjagen of wolven naar Polen brengen."

Informatiebijeenkomst

In onze provincie sloeg de wolf in de afgelopen tijd meerdere keren toe, onder meer in Zuidwest-Drenthe. Veel schapen- en andere veehouders zijn verontrust. In Diever wordt een bijeenkomst georganiseerd door de gemeente Westerveld, die een brandbrief stuurde aan de provincie over de wolf. Er is plek voor honderdvijftig tot honderdzestig geïnteresseerden.

Essay over de wolf

Gisteren bood Annet Muller-ter Veen uit Appelscha een essay over het dier aan bij de provincie Drenthe. Zelf is ze paardenhouder en eerder dit jaar kwam ze in contact met twee wolven in haar achtertuin vlak bij het Drents-Friese Wold. Met het rapport 'Wij(s) met wolven' wil ze de zorgen van de veehouders benadrukken. Volgens haar worden in veel ecologische rapporten alleen de positieve invloeden van de wolf genoemd.
In haar essay is ook een enquête opgenomen. Daaruit blijkt dat een dat een grote groep veehouders geen wolfwerende maatregelen treft. Dat komt in de meeste gevallen door financiële belemmeringen of andere drempels. In totaal sprak Ter Veen met 1063 eigenaren van landbouwhuisdieren in Nederland. Ook werkten een aantal dierenartsen anoniem mee aan het onderzoek.

Financiële belemmeringen

Dertig procent van de ondervraagden zegt wel maatregelen te willen treffen, maar vanwege financiële barrières dat niet te doen. Voor schapenhouders is het lastig om een grote groep schapen 's nachts binnen te houden. Vanuit de provincie kunnen ze maximaal 20.000 euro subsidie krijgen voor wolvenrasters. In veel gevallen blijkt dat toch duurder uit te vallen.
27 procent van de respondenten zegt wel maatregelen te hebben getroffen. Bijvoorbeeld door wolvenrasters neer te zetten of de dieren alsnog op stal te zetten. De overige 43 procent gaat geen maatregelen treffen. De kosten spelen een grote rol in hun keuze.
Provincie gaat bij rijk aandringen op 'beheer' van wolf

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.