Stoptober staat voor de deur: 'Ik ben een zeurende roker, want ik vind het heel vies'

Oktober staat weer in het teken van stoptober
Oktober staat weer in het teken van stoptober © RTV Drenthe
'Zo moeilijk is het toch niet? Gewoon weggooien dat pakje en stoppen'. Mensen met een rookverslaving zullen die zin ongetwijfeld vaak gehoord hebben, of hardop tegen zichzelf hebben uitgesproken. Maar stoppen met een verslaving blijkt nog altijd ontzettend pittig.
Reden voor 25 rokers om zich de komende dagen te verschansen in het Stoptoberhuis in Vinkeveen. Eén van hen is Helga Hatzmann uit Hoogersmilde, die na twee pogingen nu echt wil stoppen: "Het is klaar nu met dat vieze gedoe."

'Zeurende roker'

Op haar twaalfde begint ze met haar eerste sigaret, in het eerste jaar van de middelbare school. "Toen was het stoer. Een pakje shag in de zak, sigaretjes draaien", blikt Hatzmann terug. Een verslaving is geboren. "Als ik 's ochtends wakker word dan loop ik naar beneden, staat de koffie klaar en loop ik naar buiten om eerst een sigaret te roken."
Naar buiten inderdaad, want binnen in huis bij Hatzmann wordt absoluut niet gerookt. "Ik ben waarschijnlijk een heel zeurende roker, want ik vind het vies. Er wordt niet in mijn huis gerookt en ook niet in de tuinkamer. Dat wil ik ook echt niet", legt de inwoonster van Hoogersmilde uit.
Volgens Hatzmann is het behoorlijk moeilijk om van haar verslaving af te komen (artikel gaat verder onder de video):
Inwoonster Hoogersmilde gaat Stoptoberhuis in om verslaving tegen te gaan

Eerdere pogingen

Hatzmann onderneemt de afgelopen jaren meerdere pogingen om te stoppen met roken. Maar na elf maanden sluipt de oude gewoonte er toch weer in. "Dan denk je dat een sigaretje geen kwaad kan. En dan een tweede. En voor je het weet ben je weer begonnen."
Voor longverpleegkundige Trix Meints is het voorbeeld van Hatzmann herkenbaar voor veel rookverslaafden. "Elke roker zou wel willen stoppen. Maar lang niet iedereen weet precies hoe dat moet", aldus Meints. Als longverpleegkundige, verbonden aan het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, coacht zij stoppers.
"We hebben het wel echt over een verslaving", vervolgt Meints. "Er zit een stof in die maakt dat als je stopt, je juist daar hunkering naar krijgt." Volgens de longverpleegkundige bouwen rokers in de loop der jaren bepaalde gewoontes in die moeilijk zijn om zomaar af te leren. "En dus zijn er veel momenten waar je vanaf moet als je wilt stoppen."

Positiviteit

Volgens Meints is het belangrijk om stoppers positief te benaderen tijdens het traject. "Dat ze überhaupt bij mij komen vind ik fantastisch, dat betekent dat je in ieder geval al de stap hebt gemaakt om het er over te hebben. Dat is voor veel mensen soms al lastig."
Ze benadrukt ook dat negatief zijn weinig zin heeft, omdat rokers vaak zelf wel door hebben dat hun gewoonte slecht is. "Ik vraag in het begin van een gesprek als eerste wat er gelukt is in de afgelopen periode."
Als voorbeeld haalt ze een gesprek in haar praktijk aan van iemand die vertelde dat een afgesproken stopdag niet lukte. "Maar vervolgens zegt ze wel dat ze 15 in plaats van 25 sigaretten heeft gerookt. Dan benadruk ik vooral dat ze er dus toch al tien heeft laten staan. Dat geeft ruimte; mensen voelen zich gehoord en niet afgestraft."

Stoptoberhuis

Vandaag vertrekt Hatzmann richting het Stoptoberhuis in Vinkeveen om zo een goed begin te maken aan het eind van haar verslaving. De komende dagen krijgt ze samen met 24 anderen intensieve begeleiding door coaches. Zelf heeft ze er alle vertrouwen in dat het haar dit keer wel gaat lukken.
"Als ik naar het bos ga met de honden, wil ik niet meer hoeven te denken of ik dan wel mijn sigaretten mee heb. Of als ik hier weg rijd en ik vergeet mijn sigaretten, dat ik dan terug wil. Het is klaar, op naar een gezonde toekomst", eindigt ze positief.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl