23-jarige stampt stamppotrestaurant uit de grond in Sleen

Vera Bakker: 'Als het me nu lukt om een restaurant te starten, lukt het altijd'
Vera Bakker: 'Als het me nu lukt om een restaurant te starten, lukt het altijd' © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Een hele uitdaging voor de 23-jarige Vera Bakker uit Assen. Ze nam Happerei De Linde in Sleen over en volgende week opent ze haar eigen restaurant. Gasterij Stamp & Stoof gaat het heten. Wat begon als een afstudeerproject op school, wordt nu een droom die uitkomt voor de jonge ondernemer.
Het plan lag al vier jaar klaar. Voor haar opleiding aan de middelbare hotelschool schreef Bakker in 2018 een ondernemingsplan voor het concept waar ze van droomde. Ze haalde er haar diploma mee en deed later de hotelschool in Emmen. "Nu komt de droom uit", vertelt ze. "Dat is onwerkelijk."

'Als het me nu lukt, gaat het me altijd lukken'

Haar plan houdt in: een typisch Hollands restaurant, met stoof- en stamppotgerechten op de kaart. Toch is het spannend om nu een restaurant op te zetten, in onzekere tijden voor ondernemers en de horeca. "Maar als het me nu lukt, gaat het me altijd lukken", denkt Bakker.
Droom wordt waar met stamppotrestaurant
Ze is verhuisd van Assen naar Sleen en woont nu boven haar restaurant én bijbehorende snackbar, die naast het restaurant zit. Het restaurant is bijna klaar. Op de muren zit al een nieuwe kleur verf en de inrichting is in volle gang.

Snackbar als vangnet

De snackbar is haar vangnet, voor als er ooit weer iets als een lockdown aankomt. "Het blijft spannend. Laten we hopen dat we niet weer in een lockdown komen, maar als dat gebeurt heb ik de snackbar nog. Je zag in de vorige lockdowns dat restaurants moesten sluiten, maar snackbars bleven draaien."

'40 gasten lukt me zelf nog wel'

Dat is niet de enige onzekerheid voor een restauranteigenaar, ook met het nijpende personeelstekort heeft Bakker te maken. "Medewerkers van De Linde zijn gelukkig gebleven en staan vooral in de snackbar. Ik zoek natuurlijk nog wel personeel voor het restaurant, maar als het nodig is, kunnen ze bijspringen. Voorlopig lukt het me om de veertig gasten zelf te bedienen", denkt ze.
Aanstaande dinsdag gaat haar restaurant proefdraaien op het 60-jarige trouwfeest van de opa en oma van Bakker en donderdag 6 oktober komt haar droom dan eindelijk uit: een eigen restaurant openen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.