Vijlbrief: 'Geen consequenties voor schadeherstel bij verkoop NAM'

NAM
NAM-hoofdkantoor in Assen © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz
De verkoop van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft geen gevolgen voor de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. Dat schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) naar aanleiding van Kamervragen.
Shell en ExxonMobil hebben onderdelen van de NAM, met het hoofdkantoor in Assen, in de etalage gezet. Volgens Reuters hebben de oliebedrijven dat gedaan vanwege de ontwikkelingen rond de gasprijzen. De verwachting is dat de verkoop tot wel 1 miljard euro kan opleveren.

Vier nieuwe bv's

Alleen de kleine olie- en gasvelden staan in de verkoop. Het belang van de NAM in deze velden wordt overdragen in één van in totaal vier nog op te richten bv's. De aandelen in deze bv's worden daarna verkocht.
Voor dit proces is toestemming van de staatssecretaris nodig. Volgens Vijlbrief komt die toestemming er alleen 'als gewaarborgd is dat deze bv's financieel en technisch voldoende capabel blijven om de verplichtingen van de NAM onder de Mijnbouwwet na te kunnen komen'.

Buiten de verkoop

Het Groningenveld en de ondergrondse opslagen in Norg en Grijpskerk worden buiten de verkoop gehouden. "Die situatie blijft ongewijzigd", schrijft Vijlbrief. "De verplichtingen ten aanzien van betalingen voor de schadeafhandeling en de versterkingsopgave blijven gelden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl