Meerderheid raad Assen neigt naar verruiming winkeltijden op zondag

Stadhuis Assen
Stadhuis in Assen © RTV Drenthe / Margriet Benak
Een raadsmeerderheid in Assen lijkt 'ja' te zeggen tegen een verruiming van de winkeltijden op zondagen. Dat lijkt dan wel specifiek te moeten gelden voor de foodsector.
D66 kwam vanavond met een voorstel om de winkeltijden op zon- en feestdagen te verruimen van 06.00 uur tot 22.00 uur, op initiatief van ondernemers. GroenLinks, de PvdA en 50Plus steunen dit initiatief. "Ondernemers moeten de kans krijgen om te verdienen, zeker in deze tijd", aldus 50Plus-raadslid Hetty Heeling.
Ook ondernemer Nico van Dijk van de City Spar Assen is groot voorstander van het voorstel. Hij overhandigde vanavond 500 steunbetuigingen voor verruiming van de openingstijden aan het college.

Specifiek verruiming voor foodsector

Een aantal partijen schuift het voorstel niet direct van de baan, maar ziet alleen brood in verruiming op zondagen voor de foodsector. Stadspartij PLOP opperde een uitbreiding voor winkels met to-go-concepten. "Er is maar één ondernemer die hier met smart op zit te wachten, en dat is City Spar in Assen", aldus fractievoorzitter Henk Santing. Ook het CDA voelt wat voor dat idee.
ChristenUnie, Assen Centraal en de SP zijn tegen de zondagsopenstelling. De SP is bang dat werknemers onder druk worden gezet. De ChristenUnie is van mening dat de zondagsrust gekoesterd moet worden. "Zondagsrust is goed voor ons om te ontladen en tot rust te komen. Dit fenomeen is al eeuwenoud en er wordt steeds meer van afgesnoept", zegt CU-voorman Bouke Weening.

Weinig draagvlak

Meerdere partijen deden een ronde langs Asser ondernemers om de steun voor ruimere openingstijden te onderzoeken. Assen Centraal bespeurde weinig enthousiasme, waaruit de partij concludeert dat er te weinig draagvlak is voor de plannen. "De lokale, kleine ondernemers worden hier de dupe van", aldus Jan Talens.
De PvdA bemerkt ook een gebrek aan enthousiasme bij de ondernemers. "Maar tegelijkertijd geven ze aan dat ze het andere ondernemers wel gunnen om open te zijn", aldus PvdA-raadslid Willard Bouwmeester.
D66 gaat opnieuw naar de tekentafel voor de partij met een definitief voorstel komt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl