Verraderlijke Liefde gaat verder als Grenzeloos Verraad naar landelijke bioscopen

Verraderlijke liefde3
Opnames bij het Industrieel Smalspoor Museum in Erica voor film Verraderlijke liefde © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
De Drentse film Verraderlijke Liefde is opgekocht door Dutch Film Works. Die wil de film zowel in Nederland als in het buitenland in de bioscoop brengen onder een nieuwe naam: Grenzeloos Verraad. Mogelijk komt de film ook op een streamingsdienst. Een droom van de makers komt uit.
"Apetrots en beretrots" zijn de makers, volgens producent Rob Camies van Zuidoost Drenthe Film (ZOD). "We hebben hier zo lang en hard voor gewerkt, we wilden de film eerst zelf in Drenthe en omgeving in de bioscoop krijgen maar landelijke en misschien buitenlandse bioscopen is natuurlijk fantastisch."
"De film verdient deze wijde distributie", zegt general manager Martin Ruttenberg van Dutch Film Works (DFW). Ruttenberg heeft er zelf voor gezorgd dat Grenzeloos Verraad in zijn 'stal' kwam. "Toen we de film zagen waren we erg onder de indruk van de preciesheid van de special effects en de scènes. De uniformen, de wapens, alles klopt. En we vielen helemaal achterover toen we hoorden met welk budget de film is gedraaid. Dat kan eigenlijk helemaal niet. Hier kan een oorlogsfilm met een veel groter budget jaloers op zijn." De passie en gedrevenheid van de filmmakers zelf is volgens Ruttenberg de reden dat de film zo goed geworden is.
Verraderlijke Liefde gaat verder als Grenzeloos Verraad naar landelijke bioscopen

Verhaal verder uitgediept

De film was al af maar kon volgens DFW nog beter. Met behulp van regisseur Dennis Bots (bekend van de film Oorlogsgeheimen) werden er nog scènes bijgeschoten. De verhaallijn werd uitgediept. Camies: "Van een verhaal over een onmogelijke liefde naar verraad." Ruttenberg vult aan. "We wilden graag het conflict laten zien als je in een oorlog op de grens woont, en bijvoorbeeld een Nederlandse moeder en een Duitse vader hebt. Dat de keuze voor de een verraad aan de ander betekent."
Grenzeloos Verraad is een Tweede Wereldoorlog-film over de verknipte hoge Duitse officier Ludwig Mengelberg die klem zit tussen vaderlandsliefde, plichtsbesef, gewetensnood en de liefde. Camies: "We hebben nog een flashback van de jonge Ludwig erbij gedraaid om meer van zijn gedachten en keuzes te laten zien."
Dennis Bots Verraderlijke Liefde Grenzeloos Verraad
Regisseur Dennis Bots bespreekt op de set met acteurs de laatste scenes van Grenzeloos Verraad © Dutch Film Works / Martin Ruttenberg

Waarover gaat Grenzeloos Verraad en wie hebben de film gemaakt?

Grenzeloos Verraad is een grotendeels door Drentse filmmakers in Noordoost-Nederland gemaakte Tweede Wereldoorlog-film over de verknipte hoge Duitse officier Ludwig Mengelberg die klem zit tussen vaderlandsliefde, plichtsbesef, gewetensnood en de liefde.
Grenzeloos Verraad speelt zich af in de periode die voorafgaat aan Operatie Amherst, een commando-luchtlandingsactie in april 1945 van zo'n 700 Franse parachutisten in heel Drenthe met als doel uiteindelijk de bevrijding van de stad Groningen. Ludwig Mengelberg luistert als officier in het Duitse leger naar de bijnaam 'Der Fliegende Holländer'.
Verraderlijke liefde explosie
Dutch Film Works is onder de indruk van de preciesheid en special effects in Grenzeloos Verraad © ZOD Film
Mengelberg heeft steeds grotere moeite met de verschrikkingen van de oorlog en als zijn vrouw en dochter omkomen bij een bombardement, neemt hij een drastisch besluit. Hij wordt naar Nederland overgeplaatst en besluit daar een Drentse boerenfamilie te helpen om onderduikers te verbergen. Daarmee pleegt hij natuurlijk hoogverraad tegenover zijn eigen manschappen en zijn vader, die in de Eerste Wereldoorlog aan Duitse zijde vocht. Wanneer de SS wantrouwen krijgt en het verzet oprukt, zet Mengelberg niet alleen zijn eigen leven op het spel, maar ook dat van de mensen die hij probeert te helpen.
De film is gemaakt door ZOD Film in samenwerking met CFX in Emmen, Van der Glas Producties en On Air Media. De regie is in handen van Thomas Nauw naar een scenario van Peter Nillesen en Rob Camies. Peter Nillesen, die het verhaal bedacht, speelt tevens de rol van Ludwig Mengelberg. De hoofdcameraman (cinematograaf) is Robert Schepers. Rob Camies en Manon Huizing (ZOD Film) en Anton van de Koppel (On Air Media) deden de productie.
Tim Tobias CFX Emmen
Tim en Tobias van CFX in Emmen zijn druk bezig de special-effects nog beter te maken © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.