Meppel schaart zich achter komst tweede asielboot: 'Politiek falen van Den Haag'

De locatie waar de tweede vluchtelingenboot aangemeerd wordt
De locatie waar de tweede vluchtelingenboot aangemeerd wordt © RTV Drenthe / Bastian van de Belt
In Meppel komt een tweede asielboot. Sinds vorig jaar verblijven 98 mannen op een klein cruiseschip in de binnenstad. Gisteravond maakte burgemeester Korteland bekend dat er een tweede boot komt om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. De gemeenteraadsleden werden overvallen door het nieuws, maar staan wel achter het besluit.
"We hebben als raad uitgesproken dat we klaar staan om vluchtelingen op te vangen, en dat op een goede en prettige manier. We willen onze verantwoordelijkheid nemen", zegt gemeenteraadslid Egbert Knorren (CDA). De hotelboot voor 110 vluchtelingen komt te liggen in het Meppeler Diep, ter hoogte van de handelsweg.

Volledige steun

De burgemeester hoeft hiervoor de gemeenteraad niet om toestemming te vragen, en deed dat ook niet. Wel kon hij meteen op volledige steun van de raad rekenen. "Je weet natuurlijk dat dit eraan zit te komen als je kijkt naar de situatie in Ter Apel", zegt Xander Topma (SP). "Dat is een mensonterende gebeurtenis. Mensen slapen buiten, daar moet je een oplossing voor bedenken."
"Ik vind dit wel politiek falen. Het is een ontzettende clusterfuck vanuit Den Haag die op ons bordje terecht komt. Als gemeente doen we wat we moeten doen, maar ik kijk ook wel naar Den Haag voor echte oplossingen."
Meppel maakt zich op voor een tweede asielboot (artikel gaat verder onder de video):
Meppel schaart zich achter komst tweede asielboot
De hotelboot wordt aangelegd in het midden van een industrieterrein. De bedrijven zijn gistermiddag op de hoogte gebracht. "Ik krijg er niet een, maar wel honderd buurmannen en buurvrouwen bij", zegt ondernemer Henk Leusink. Vlakbij zijn bedrijf komt de tweede boot te liggen. "Niemand is direct blij als dit zo dicht bij je komt. Iedereen denkt al gauw: deze mensen moeten geholpen worden, maar als het zo dichtbij komt vraag je je af of dit ook overlast gaat veroorzaken."
"Ik ga er wel vanuit dat de gemeente hierover nagedacht heeft. Ik heb begrepen dat ze verschillende locaties hebben bekeken en bezocht. En dat dit de locatie is die het minst overlast gaat veroorzaken. Ik ben nog wel benieuwd naar de plannen over aan- en afvoer van spullen zoals etenswaren, en hoe mensen weer van dit terrein af komen."

Elkaar een beetje helpen

Maar ziet de rest van Meppel het eigenlijk wel zitten? "Als de burgemeester dit aanbiedt en denkt dat dit kan, moeten we daar maar vertrouwen in hebben", zegt Herma Haasjes. Ook inwoner Ashmini Mangroelal is het met de keuze eens. "Ik heb er zelf geen last van en denk dat iedereen evenveel recht heeft op onderdak, dus wat mij betreft helemaal prima."
Ook Meppeler Michael Bruins staat achter de keuze van de burgemeester. "Waarom zou het een probleem zijn om elkaar even te helpen? Als de boot een oplossing is, waarom niet?"

Niet de allerbeste oplossing

De raadsleden zijn blij dat Meppel de verantwoordelijkheid pakt, ook al is een hotelboot niet de allerbeste oplossing in hun ogen. "Ideaal is dit niet", zegt Knorren, die zich ook realiseert dat er geen andere optie is. "Als we nu heel veel ruimte hadden in woningen of gebouwen deden we dat."
Topma: "Het is echt crisis en nood, dus we moeten dit gewoon doen. Niet omdat het moet van Den Haag, maar omdat we het zelf willen en de morele plicht willen vervullen. En omdat we dit kunnen als Meppel."
Egbert Knorren (CDA) en Xander Topma (SP)
Egbert Knorren (CDA) en Xander Topma (SP) © RTV Drenthe / Bastian van de Belt

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.