Goed opletten voor vallende peren in Ruinerwold: 'Traditie om in stand te houden'

Ruinerwold Perenpluk
De perenbomen worden per opbod verkocht. © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Het is een goed perenjaar en dus valt er in Ruinerwold dit weekend geen wanklank te horen. De jaarlijkse perenpluk trok namelijk ook dit jaar weer veel bezoekers.
De perenpluk is al bijna 100 jaar een groot ding in Ruinerwold. In 1924 werden er perenbomen aan de Dokter Larijweg geplant en inmiddels staan er meer dan 1.300. Volgens vrijwilligers is er geen enkele weg ter wereld waar zoveel perenbomen te vinden zijn.
Vroeger plukten de ambtenaren van de gemeente de vruchten, maar sinds de herindeling worden de bomen jaarlijks geveild. De opkoper heeft dan tot 12 uur 's nachts om de peren uit de bomen te halen, daarna mag iedereen langskomen met een mandje of emmer.

Duurder

Bomen gaan voor kleine bedragen van de hand. Zo zijn er 'moeilijke bomen' die maar 1 euro opleveren voor De Karstenhoeve. Henny Dolstra uit Makkinga kocht dit jaar een boom voor 17 euro. "Ze zijn vrij duur dit jaar", zegt ze. "Maar er zitten mooie peren aan."
Jaarlijkse perenpluk in Ruinerwold trekt veel bezoekers
Vorig jaar kocht Dolstra nog een boom voor 1 euro. "Als je het vergelijkt, zijn de bomen dus duurder geworden." Veel maakt het Dolstra niet uit. "Nee hoor. Straks gaan we er mee naar de pers, om er appel- of perensap van te laten maken."

Nostalgisch

Het bieden per opbod is traditie en brengt De Karstenhoeve dus een mooie duit op. Voor kinderen is er een speciale veiling en verder wordt er jaarlijks een markt gehouden. "Het is een beetje een nostalgisch gebeuren", zegt beheerder Petra Hessels.
Dat het een goed perenjaar is, betekent overigens niet dat De Karstenhoeve ook meer geld in het laatje krijgt. "De prijs van peren gaat naar beneden, als er veel goede peren zijn", zegt Hessels. "Dus hebben we vaak hetzelfde bedrag als wanneer we een slecht jaar hebben."

Hommage

Twee dames uit Genemuiden zijn vandaag speciaal naar Ruinerwold getogen om aan de traditie mee te doen. "Het is een hommage aan mijn broer Gerrit", vertelt een van hen. "Hij deed hier altijd aan mee. Het is mooi om zo'n traditie in stand te houden en daar doen we dan ook graag aan mee."
Wat er straks met de peertjes gaat gebeuren? "Lekker stoven en opeten natuurlijk. Gezellig met de hele familie."

Peer op het hoofd

Verderop staat Berjohn Brust aan een boom te sjorren. "Deze heb ik gekocht, hij is de enige die van mij is", zegt de Beilenaar die met een lange stok in de weer is. "Ik vind het leuk om hieraan mee te doen. Aan één boom heb ik meer dan genoeg, want ik ben nog wel even bezig alle peren te verzamelen."
Bang voor peren op zijn hoofd is hij niet. "Dat valt wel mee. Gewoon goed opletten."
Perenpluk Ruinerwold
'De prijs van peren gaat naar beneden, als er veel goede peren zijn' © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl