Organisaties bieden met bussen beschutting voor regen bij Ter Apel

bus
Asielzoekers werd in bussen beschutting geboden (op de foto staat niet de bus in kwestie) © ANP / Vincent Jannink
Organisaties die vluchtelingen helpen hebben vandaag zo'n tachtig tot honderd mensen beschutting geboden tegen regen en wind bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dit zegt Roos Ykema van hulporganisatie MiGreat.
De mensen, onder wie ook kleine kinderen, konden schuilen in enkele bussen die daar door de organisaties waren neergezet.
Ykema weet niet waar de vluchtelingen vandaan kwamen, maar wel dat ze grote behoefte hadden om te schuilen tegen zware buien. "Mensen worden aan hun lot overgelaten en kunnen onderkoeld raken", waarschuwt ze. Later op de dag konden de mensen wel naar binnen bij het aanmeldcentrum, inmiddels zijn er geen vluchtelingen meer buiten.

Noodkreet

Ook de organisatie People for People plaatste een bus ter plekke voor hulp. Deze hulporganisatie doet "een noodkreet" aan de regering "vanwege de onmenselijke situatie in Ter Apel en de barre weersomstandigheden". People for People zegt huilende kinderen te hebben aangetroffen "trillend van de kou". Het is de laatste tijd weer druk bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Voor het eerst in tijden sliepen afgelopen dinsdag weer mensen buiten.
Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) reageert niet op de oproep om betere beschutting te bieden aan mensen die buiten staan. Wel zegt hij in een reactie "dat we dagelijks onze uiterste best doen om iedereen op te vangen. Zo ook vandaag." Of het neerzetten van de bussen in strijd is met de geldende noodverordening in het gebied, is niet duidelijk. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen was niet direct bereikbaar voor commentaar.
Ykema zegt dat zij in elk geval nog niet is aangesproken op de hulpactie door handhavers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl