Grote belangstelling voor oorlogsvertelling in barak Kamp Linde

Zuidwolde vertelling Barak Linde
Twee keer woonden tachtig mensen de muzikale voorstelling bij © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Een barak van het voormalige werkkamp Linde vormde vanmiddag het decor voor een bijzondere voorstelling. Twee verhalen (van Joden die werkten in Kamp Linde en oorlogsevacués) kwamen samen in een verhaal van Jan Veenstra.
Aan belangstelling geen gebrek vanmiddag in Zuidwolde. Twee keer woonden tachtig mensen de muzikale voorstelling in een bijzondere setting bij. "De bijzonderheid van deze voorstelling is dat het precies 80 jaar geleden is dat de Joodse werkkampen - waarvan veel in Noord-Nederland stonden - werden leeg getrokken. In alle vroegte werden de mannen naar Westerbork getransporteerd."

Ingrijpend

Dat gebeurde in de nacht van 2 op 3 oktober 1942. Via Westerbork voerde de reis hen naar oorden als Bergen-Belsen en Auschwitz. "Men wist vaak wel dat hen iets slechts boven het hoofd hing", zegt Veenstra. "Maar wat dat precies was, was niet duidelijk."
Grote belangstelling voor oorlogsvertelling in barak Kamp Linde
Veenstra's echtgenote Marga Kool neemt een deel van de vertelling voor haar rekening. Ze schreef ook gedichten voor het stuk. Kool is onder de indruk van de barak waar de vertelling wordt gehouden. "Absoluut. Ik was hier nog nooit eerder binnen geweest. Toen ik binnenkwam, schoot er een traan in mijn ogen. Ik vind het op dit moment nog best ingrijpend."
Dat komt niet in de laatste plaats door de replica's van bedden uit Westerbork, Auschwitz en Bergen-Belsen. Deze zijn eerder nagebouwd voor onder meer de verfilming van het dagboek van Anne Frank. De barak uit Kamp Linde werd als decor gebruikt.

Oorlogscentrum

Dat de barak in Zuidwolde staat en hier nog een tweede leven krijgt, is vooral te danken aan Henk Dekker en Theo Boer. De twee interesseren zich voor oorlogsgeschiedenis van Zuidwolde en omgeving. Een bouwbedrijf benaderde het duo met de boodschap dat zij een barak op hun terrein hadden, die moest wijken voor nieuwbouw. "Toen hebben wij besloten de barak hierheen te verplaatsen."
De barak moet op termijn gerestaureerd worden, maar dient ondertussen dus als decor voor onder meer de historische vertelling van vanmiddag. "De bedoeling is om een bescheiden oorlogscentrum hier te maken", zegt Dekker. "We willen ook een sokkel met een grote radar op dit terrein hebben, met daarbij informatieborden over vroeger. Alles op één plek, zeg maar."

Verhalen in leven houden

Het duo is in gesprek met het Alfa College en het Terra College om een en ander in gang te zetten. "Daar zijn we al een paar jaar mee bezig", zegt Boer. "Corona heeft vertraging veroorzaakt."
Maar Boer is duidelijk: "Deze regio heeft een flinke oorlogsgeschiedenis. Wij willen die verhalen in leven houden."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.