'Gemeente Emmen had hond niet mogen laten inslapen' [update]

De gemeente Emmen is haar boekje te buiten gegaan door Mechelse herder Nina te laten afmaken en dat niet van tevoren aan haar baasje te laten weten. Dat zegt advocaat Jaap Baar van Nina's baasje uit Veenoord.
Eind mei werd Nina in beslag genomen, nadat de hond een meisje van 5 jaar oud in de arm beet. "Ze heeft daarbij een bijtwond opgelopen en is er ook door getraumatiseerd", zegt gemeentewoordvoeder Anita Klingenberg. "Het heeft voor onrust in de buurt gezorgd."

Ook daarvoor was de hond volgens Klingenberg betrokken bij een flink aantal bijtincidenten. "Volgens mijn cliënt zijn die meldingen vals", reageert advocaat Baar.

Gedragsonderzoek
Omdat de vrouw vond dat haar hond ten onrechte in beslag genomen is, startte ze een procedure bij de gemeentelijke bezwarencommissie. Haar zaak wordt in september behandeld. Ondertussen zat de hond in een asiel waar haar gedrag door onderzoekers van de Universiteit Utrecht werd onderzocht.

Baar: "Vorige week zaterdag kreeg cliënte een brief thuis met het advies van de onderzoekers aan de gemeente. Ze adviseerden de hond te laten euthanaseren. Afgelopen maandag wilde ik bij de rechtbank in Assen een spoedprocedure starten tegen de inbeslagname, maar niet veel later werd ik door een jurist van de gemeente gebeld met de mededeling dat de hond al op 11 juli geëuthanaseerd was. Daarmee verviel de procedure bij de rechtbank, omdat er geen spoedeisend belang meer was."

'Meteen doorgepakt'
"Het advies dat de burgemeester kreeg, was de hond te laten inslapen. Daarom hebben we meteen doorgepakt", reageert Klingenberg. Volgens haar kan dat ondanks dat Nina's baasje pas in september terecht kan bij de gemeentelijke bezwarencommissie. "Het bezwaar heeft geen schorsende werking. Het is voor mevrouw heel sneu. Maar wij moeten meerdere belangen tegen elkaar afwegen. Deze hond heeft vaker mensen gebeten en ook dieren. Dat leidt tot onrust. Zeker de laatste keer met dat kindje."

Op de vraag of de gemeente het baasje niet had moeten informeren voor haar hond werd afgemaakt, zegt ze: "Als iemand een advocaat heeft, is het gebruikelijk dat wij daar contact mee opnemen."

"Dat is dus gebeurd, maar wel te laat", zegt Baar. "En wat het extra wrang maakt: toen ik de gemeente vroeg het stoffelijk overschot over te dragen aan mevrouw, omdat ze de hond graag zelf wilde cremeren, bleek dat al vernietigd te zijn."

Geen kans voor contra-expertise
Zijn cliënte is 'behoorlijk emotioneel' volgens de advocaat. "Maar wat er is gebeurd, is juridisch ook niet toelaatbaar. Een burgemeester is niet bevoegd een hond te laten euthanaseren. Als het Openbaar Ministerie bijvoorbeeld een dier in beslag neemt en het advies krijgt het te laten afmaken, krijgt de eigenaar altijd een week om bijvoorbeeld een contra-expertise aan te vragen. Dat is nu niet gebeurd. Ook moet iemand altijd de kans krijgen de zaak aan de rechter voor te leggen voordat een dier wordt geëuthanaseerd. Dat dat hier niet is gebeurd, heeft me erg verbaasd. Het lijkt erop dat de gemeente de juridische procedure niet kent."

Baar stelt de gemeente aansprakelijk. Behalve een procedure die nog bij de gemeentelijke bezwarencommissie loopt over de inbeslagname volgt er nu ook één over de in zijn ogen voorbarige euthanasie. Als de bezwarencommissie in het nadeel van de vrouw uit Veenoord beslist, kan ze alsnog een zaak aanspannen bij de bestuursrechter.


Vijf A4'tjes met bijtincidenten
De moeder van het meisje dat in mei door Nina werd gebeten, zegt dat de hond wel degelijk vaker mensen heeft gebeten. "Ik heb hier vijf A4'tjes vol met incidenten. De hond heeft bijvoorbeeld ook een postbode en andere honden gebeten", aldus de vrouw, die in de buurt woont van Nina's baasje en graag anoniem blijft.

"Vanwege eerdere incidenten had ze vanaf 16 mei de plicht haar hond te muilkorven, maar pas nadat de hond mijn dochter beet, kocht ze een muilkorf. Toen de politie kwam om hem in beslag te nemen, had de hond hem om", zegt de buurtbewoonster.

Haar 5-jarige dochter werd op haar eigen erf door de herdershond gebeten, nadat een kind van de eigenaresse die Nina uitliet, zei dat het een lieve hond was. "Mijn kind loopt nooit zomaar op een vreemde hond af. Wij hebben hobbymatig veel te maken met honden en ze weet dat ze dat niet moet doen", zegt de moeder.

De kleuter hield aan de beet niet alleen een flinke wond over, maar ook psychische klachten. Daarvoor krijgt ze traumatherapie.
Deel dit artikel: