Relatief weinig verdrinkingen in Drenthe

In de afgelopen vijf jaar zijn er in Drenthe tien mensen door verdrinking om het leven gekomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Het gaat om verdrinkingen die niet het gevolg zijn van een vervoersongeval, moord of zelfdoding. Alleen in Flevoland verdronken in de periode 2014-2018 minder mensen, namelijk zeven.

Landelijke stijging 
Het aantal verdrinkingen in Nederland is in de afgelopen decennia gedaald. Halverwege vorige eeuw verdronken jaarlijks vier- tot vijfhonderd inwoners. Vanaf 2000 schommelt dit aantal rond 88.

In 2018 was voor het eerst sinds 2002 echter weer een stijging te zien van meer dan dertig procent. Vorig jaar verdronken 112 inwoners, 89 mannen en 23 vrouwen. Dat zijn er 27 meer dan in 2017.

Toename vanaf twintig jaar
De toename van het aantal verdrinkingsdoden geldt alleen bij personen vanaf 20 jaar. Bij jongeren onder de 20 blijft het aantal noodlottige ongevallen door verdrinking de laatste jaren op hetzelfde niveau van gemiddeld veertien slachtoffers per jaar. In alle leeftijdsgroepen tot 60 jaar zijn relatief veel personen met een niet-westerse migratieachtergrond verdronken.

In 2018 kwamen ook 26 buitenlandse bezoekers door verdrinking om het leven. De helft van die slachtoffers woonde in Duitsland.
Meer over dit onderwerp:
Drenthe verdrinking CBS cijfers
Deel dit artikel: