Speelbos bij Boomkroonpad deels afgesloten vanwege virus

Bezoekers van het speelbos bij het Boomkroonpad in Drouwen kunnen de komende tijd niet overal komen. Het 'natte gedeelte' is namelijk tijdelijk afgesloten omdat er mogelijk het ranavirus heerst.
Het ranavirus is voor mensen en huisdieren niet gevaarlijk, maar dodelijk voor amfibieën. Staatsbosbeheer heeft het waterrijke deel van het speelbos afgezet om uitbreiding van het virus te voorkomen."Onlangs werden in een poel bij Ees veel dode kikkers gevonden. Ook in dit speelbos hebben we een poel waarin veel kikkers zitten", vertelt boswachter Martijn Harms. "De uitslag van het onderzoek in Ees is nog niet bekend, maar het lijkt sterk op het ranavirus. Daarom willen we geen enkel risico nemen."

Ranavirus
Gezonde dieren kunnen door een geïnfecteerd dier besmet worden. Dat gebeurt als ze in hetzelfde water zwemmen, elkaar aanraken of als het gezonde dier een besmet dier opeet.

Het ranavirus kan meer dan zestig dagen actief blijven in het water. In dood weefsel is dat een week. Het is goed mogelijk dat het speelbos ook minstens zo lang wordt afgesloten.

Het ranavirus werd voor het eerst aangetroffen in het Nationaal Park Dwingelderveld in 2010. Tot nu toe waren uitbraken in Drenthe, Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant, Utrecht en Limburg.
Deel dit artikel: