'Nieuwe landbouwminister Piet Adema is juiste man op de juiste plaats'

Piet Adema
De nieuwe landbouwminister Piet Adema © ANP
Blij verrast is raadslid Henny van den Born van de gemeente Tynaarlo over de benoeming van Piet Adema als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Van den Born kent Adema als waarnemend burgemeester in zijn gemeente en als partijgenoot van de ChristenUnie.
"Het was een lastige zoektocht voor het bestuur naar een opvolger van Henk Staghouwer, maar Piet Adema is een goede keuze. Hij heeft zijn sporen zeker verdiend in het bestuur, hij kan goed partijen tot elkaar brengen", vindt het gemeenteraadslid. De Fries is volgens hem een man die problemen beslist niet uit de weg gaat, graag praat met mensen en oprecht geïnteresseerd is.

Crisismanager

Piet Adema trad in 2014 in een roerige tijd aan als waarnemend burgemeester van Tynaarlo. Hij volgde burgemeester Frank van Zuilen op die na een bestuurscrisis vertrok. Van Zuilen meldde zich na roerige tijden ziek en het politieke vertrouwen was in de gemeente ver te zoeken. "Adema moest orde op zaken stellen in Tynaarlo", zegt Van den Born, "en dat heeft hij toen goed gedaan, hij is echt de juiste man op de juiste plaats en het is erg dapper dat hij deze taak nu op zich neemt".

Goede verbinder

Eenzelfde geluid komt van wethouder Henk Zwiep, die voor de PvdA in het college van Borger-Odoorn zit. Zwiep was raadslid toen Piet Adema daar in 2015 als waarnemend burgemeester aan de slag ging. Bovendien kent hij Adema doordat die de coalitievorming in Borger-Odoorn na de verkiezingen van dit jaar leidde. "Piet Adema is een goede verbinder", zegt Zwiep. Ik heb veel goede herinneringen aan hem."
Piet Adema
De nieuwe landbouwminister Piet Adema © RTV Drenthe

Afwachten

Voorman Reinder Hoekstra van de Natuur- en Milieufederatie Drenthe kent Adema niet als bestuurder: "Wij hebben eigenlijk meer te maken met wethouders dan met burgemeesters."
De Drentse voorvechter van het milieu is vooral benieuwd of de nieuwe landbouwminister zich woensdag gelijk laat zien bij het verschijnen van het rapport van Johan Remkes over de aanpak van het stikstofprobleem. "Wij wensen hem in ieder geval veel succes met de prachtige baan", aldus Hoekstra.

Verdeeldheid bij de boeren

Voorzitter Dirk Bruins van landbouworganisatie LTO Noord ziet de samenwerking met de nieuwe minister met vertrouwen tegemoet. "Ik begreep dat hij heeft gezegd dat het stikstofbeleid te eenzijdig is, té veel op de boeren is gericht en dat is natuurlijk een goede zaak", aldus Bruins. "Het is geen gemakkelijke klus, maar wel een mooie uitdaging, ik zie het met vertrouwen tegemoet."
Adema bij zijn afscheid in Borger-Odoorn
Adema bij zijn afscheid in Borger-Odoorn © RTV Drenthe
Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) is "niet hoopvol" gestemd over de nieuwe landbouwminister, meldde bestuurslid Sieta van Keimpema. Adema heeft verschillende functies in de bouwwereld "en we weten allemaal dat de bouw claims legt op boerengrond". FDF zegt verder nog af te wachten. "Iedereen verdient een kans en er is nog niet veel bekend over deze nieuwe minister. Het is wel jammer dat hij niet uit de landbouwsector komt", aldus Van Keimpema.
Boerenactiegroep Agractie hoopt dat Adema zo snel mogelijk in overleg treedt met de sector. "Er ligt een flinke opdracht voor hem, het is niet mis wat hij moet gaan doen", aldus Erik Luiten namens Agractie. "Het is heel belangrijk dat hij samen met de sector naar een uitweg zoekt."

Zekerheid, rust en duidelijkheid

Adema wilde vandaag nog niet te ver vooruitlopen op zijn nieuwe baan. Wel liet hij weten goed nagedacht te hebben over zijn besluit, mede omdat zijn gezin mogelijk wordt blootgesteld aan bedreigingen, zoals gebeurt bij stikstofminister Christianne van der Wal.
Verder wil Adema vooral eerst "zekerheid, rust en duidelijkheid" bieden aan de agrarische sector. Adema zegt ook "blij" te zijn dat er twee dagen na zijn beëdiging al een belangrijk advies naar buiten komt (het rapport van Remkes, red).

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.