Hobbels bij aanleg fietssnelweg in Assen: kwelwater en vervuiling

Fietssnelweg Assen
Op de laatste anderhalve kilometer van de fietssnelweg in Assen ligt nog geen centimeter beton door tegenvallers © RTV Drenthe / Margriet Benak
Flinke hobbels voor Assen bij de aanleg van de fietssnelweg. Met de finish in zicht zijn op de laatste anderhalve kilometer langs het Havenkanaal ineens twee problemen boven water gekomen. Op het traject kampen ze met grondwater dat met grote druk omhoog komt, en dat is niet simpel op te lossen. En er ligt vervuiling op de kanaalbodem, op de plek waar juist een kademuur moet komen.
Verantwoordelijk wethouder Martin Rasker (VVD) weet nog niet exact hoe ernstig de situatie is, en wat de gevolgen zijn. Dat wordt nog nader onderzocht. Helder is wel dat het zes kilometer lange traject van de doorfietsroute over Asser grondgebied fikse vertraging oploopt. De betonnen fietsstraat, die pal langs het Havenkanaal loopt, zou eind dit jaar klaar zijn, zo was de planning. Dat wordt bij lange niet gehaald. Want het werk ligt nu al tijden stil.

Meest complexe fase

De beide hobbels die Assen nu tegenkomt, doen zich voor op het laatste stuk richting de stad. Het gaat om het traject tussen het Europawegviaduct en de Havenkade, waar de fietssnelweg uitkomt bij het centrum.
Dit deel, de derde en laatste fase in de aanleg, is voor de gemeente ook de meest complexe fase van de doorfietsroute. Het vier meter brede betonpad moet daar achter de bedrijven van de Doctor A.F. Philipsweg komen. Ter versteviging moet er een stevige kademuur in het water worden aangelegd. Daar hebben ze nu met tegenslag te maken.
Zo is er op de route ineens een zogeheten wel opgedoken. Dat is een bron waar met kracht water vanuit de ondergrond naar boven komt. Om die waterstroom te beteugelen is over een lengte van 300 meter gekeken naar technische oplossingen. Eerste optie was het afvangen van water en een stalen damwand. Maar nader onderzoek wijst uit dat die oplossing niet afdoende is. "Samen met waterschap Hunze en Aa's wordt op dit moment gerekend en getekend aan een natuurlijk talud", aldus de gemeente in de voortgangsnota.
Verhaal gaat verder onder de foto
Het traject van de fietsroute is met hekken afgezet en er wordt gewaarschuwd voor drijfzand
Het traject van de fietssnelweg is met hekken afgezet en er wordt gewaarschuwd voor drijfzand © RTV Drenthe / Margriet Benak

Vervuild slib

Toen kwam ook een tweede probleem bovendrijven. Er blijkt vervuild slib op de bodem van het Havenkanaal te liggen. Vier jaar geleden is al eens 25.000 kuub rioolslib uit het kanaal gebaggerd door het waterschap. Dat gebeurde enkele maanden na de opening van de nieuwe vaarroute De Blauwe As. De dikke sliblaag was een bedreiging voor de schepen.
Waar de vervuiling exact ligt, hoeveel het is en hoe ernstig, wil en kan de gemeente nog niet zeggen. Er loopt nog een nader onderzoek. In elk geval zit waterschap Hunze en Aa's met een rioolwaterzuiveringsinstallatie vlakbij het Havenkanaal, en dat is pal tegenover de fietssnelweg op de andere oever. De woordvoerder van het waterschap wil verder niets kwijt over de zaak en verwijst door naar de gemeente Assen. "Die is projectleider van de fietsverbinding", zegt hij.

Extra kosten ongewis

Hoeveel vertraging dit veroorzaakt voor de Asser fietssnelweg is nog ongewis, net als de extra kosten. De gemeente Assen wil verder nog niet reageren op de kwestie. "Wethouder Rasker wil eerst de Asser gemeenteraad schriftelijk informeren over wat er precies aan de hand is", zo laat een gemeentewoordvoerder weten.
De fietssnelweg is een snelle fietsverbinding tussen Assen en Groningen en wordt bijna dertig kilometer lang. Het is een project van beide provincies, de gemeentes Assen, Groningen en Tynaarlo. Totale aanlegkosten werden een paar jaar geleden nog geraamd op 40 miljoen euro. Maar met de keuze voor een fietstunnel bij Vries zal het project sowieso al duurder worden. Assen betaalt ruim twee miljoen als aandeel in dit project. De rest wordt vooral betaald door beide provincies en het Rijk.
Het snelle fietsbeton ligt alleen aan de noordkant van Assen, bij het Europawegv
Het betonfietspad stopt bij het Europawegviaduct, het vervolgtraject naar de stad ligt stil © RTV Drenthe / Margriet Benak

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl