Drenthe toneel van internationale Defensie-oefening met helikopters en duizend militairen

Defensie oefening
Helikopters komen in actie bij de Defensie-oefening © ANP/PERSBUREAU METER
De Luchtmobiele Brigade uit Assen houdt de eerste drie weken van november een grote oefening in de provincies Drenthe, Friesland, Zuid-Holland, Gelderland en Limburg. Aan de oefening Falcon Autumn doen meer dan duizend militairen van de land- en luchtmacht en vijfendertig helikopters mee.
Tijdens de oefening trainen de militairen het uitvoeren van grootschalige luchtlandingsoperaties. Naast Nederlandse eenheden doen er aan Falcon Autumn ook militairen en helikopters mee uit Duitsland, Polen en de Verenigde Staten.

Uitzonderingen

Bijna de hele provincie Drenthe geldt tijdens Falcon Autumn als oefengebied waar Apache- Chinook- en Cougar-helikopters laag over kunnen komen vliegen. Enkel het gebied ten noorden van Eelde en de omgeving van Eexterveen zijn tussen 31 oktober en 18 november niet aangewezen als laagvlieggebied.
Voor de oefeningen wordt onder meer gebruikgemaakt van het vliegveld in Drachten dat als uitvalsbasis dient. Ook op de grond worden militairen ingezet, wat kan leiden tot Defensie-voertuigen in het straatbeeld, zegt de Luchtmobiele Brigade. "Maar het wordt niet massaal."

Overlast

Verder worden oefenmunitie en rookgranaten gebruikt. Dat veroorzaakt geen echte schoten, maar het geluid van de oefeningen kan wel goed hoorbaar zijn. Defensie meldt vooraf waar geoefend wordt om omwonenden te waarschuwen voor eventuele geluidsoverlast.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl