Bijna 30.000 kippen dood bij brand in Assen, zonnepanelen geknapt

Door een brand in een kippenschuur bij Assen zijn vanmiddag zeker 28.500 kippen doodgegaan. Dat meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Drenthe (VRD). De brandweer voorkwam dat het vuur oversloeg naar een andere loods, met ongeveer 15.000 kippen. Deze dieren zijn nog in leven.
De schuren staan aan de Graswijk, aan de zuidkant van Assen. Bij de brand, die rond 16.30 uur ontstond, kwam veel rook vrij. De brandweer heeft de situatie inmiddels onder controle, en heeft daarom het sein 'brand meester' uitgegeven. Wel duurt het nablussen nog enige tijd, en blijft er rook vrijkomen.

Zonnepanelen geknapt

Door de brand zijn zonnepanelen geknapt, laat de VRD weten. Stukjes glas zijn daardoor meegevoerd met de rook. Deze kunnen erg scherp zijn, waarschuwt de Veiligheidsregio. Aan boeren luidt de oproep dieren voorlopig binnen te houden en gewassen niet te gebruiken. Verder wordt geadviseerd het glas op te ruimen met dikke handschoenen en in te leveren als chemisch afval. "Roet kun je verwijderen met een sopje en handschoenen."
Het glas kan zijn neergekomen in het lichtrode gebied dat is aangegeven op onderstaand kaartje:
Glas brand kippenschuur Assen
Binnen het lichtrode gebied kan glas liggen © Veiligheidsregio Drenthe

'Grote brand'

Na het uitbreken van de brand waren donkere rookpluimen goed te zien voor de omgeving, onder meer vanaf de A28. De hulpdiensten schaalden op naar 'grote brand', waardoor veel brandweerauto's werden gealarmeerd.
De omgeving van de schuur werd afgesloten voor verkeer, onder meer de afrit van de A28 bij Assen-Zuid. Ook de Oude Haarweg in Assen, die leidt naar de Graswijk, ging dicht.
De VRD adviseerde ramen en deuren gesloten te houden, en ventilatie uit te zetten. Hoe de brand kon ontstaan, is niet duidelijk.
Bekijk hier beelden van de brand in de kippenschuur:
Brand in boerenschuur bij Assen
Doordat de wind in oostelijke richting waait, is overlast voor autoverkeer op de A28 beperkt gebleven. Hoe de brand kon ontstaan, is niet duidelijk.
De cirkel op onderstaand kaartje geeft aan naar welke richting de rook zich verspreidde:
Glas zonnepanelen brand Assen
De rook waait oostwaarts weg © Veiligheidsregio Drenthe
Een van de kippenschuren is uitgebrand, zo is op foto's te zien. De brandweer wist te voorkomen dat een tweede schuur uitbrandde. Op het terrein staat ook nog een derde, kleinere loods. Ook die bleef bespaard.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl